Un conductor ebri i drogat deixa tetraplègic el seu acompanyant a Móra la Nova

El jove ha estat condemnat a dos anys de presó i a la retirada del carnet dos anys i mig

01 febrero 2020 19:40 | Actualizado a 10 febrero 2020 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Anava begut i drogat –va donar positiu en tres substàncies–, se saltà un stop, va seguir recte i mentre anava en contra direcció va xocar contra un vehicle ocupat per cinc mossos, que van resultar ferits. A més, el jove que l’acompanyava anava amb mig cos fora del vehicle. El Jutjat del Penal 2 de Reus va condemnar el conductor a dos anys de presó -que es deixen en suspens si no torna a delinquir en un termini de dos anys- i la retirada del carnet de conduir durant dos anys i mig, una decisió que ara ha estat confirmada per la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona, que ha rebutjat el recurs d’apel·lació presentat per l’advocat defensor.

L’accident va tenir lloc la matinada del 7 de setembre de 2014. L’acusat estava de festa amb un amic seu a la localitat de Móra la Nova. Aquella nit havia ingerit alcohol i drogues. Al voltant de les sis de la matinada va conduir el vehicle Peugeot 106 –propietat de la seva mare– pels carrers de Móra, en companyia del seu amic, que anava de copilot. Aquest portava mig cos fora del vehicle, traient-lo per la finestra oberta, «amb el coneixement i consentiment de l’acusat, que no va detenir la marxa sinó que va continuar pel carrer Fills del Poble».

A les 6.05 hores, el turisme va arribar a la cruïlla amb la carretera T-720, «sense adonar-se de la presència d’un senyat de stop, no detenint el seu vehicle a l’alçada d’aquest senyal». Va continuar la trajectòria pel carrer Fills del Poble, sense parar-se a l’stop, envaint el carril dret de la via principal preferent.

El Peugeot va xocar amb un Opel Astra, que circulava per la travessera de la T-720, en direcció a la C-12. Aquest darrer vehicle anava ocupat per cinc persones, totes elles mossos d’esquadra fora de servei.

A la via, a més del senyal de stop –que no va respectar l’acusat–, existia una altra de direcció obligatòria a la dreta, que tampoc va complir ja que va envair el carril dret de la via principal al seguir la trajectòria recta.

Trucades de testimonis

Abans del xoc, un agent de la Policia Local, al començar el seu torn a les sis del matí, va rebre quatre trucades alertant que un vehicle de color blanc conduïa de forma irregular, amb accelerades, i amb un ocupant traient la meitat del cos per la finestra. Fins i tot van donar el sobrenom d’aquesta persona. Als pocs minuts, l’agent va rebre l’avís de l’accident. Quan va arribar al lloc va veure l’acusat intentant reanimar el seu amic, que es trobava tirat al terra, amb una cama atrapada en el vehicle.

Cap a dos quarts de set va arribar una patrulla dels Mossos d’Esquadra, que va realitzar la prova d’alcoholèmia als dos conductors. El processat va donar 0,63, més del doble del límit permès. El jove desprenia un fort olor a alcohol, estava molt nerviós i excitat, tenia la parla pastosa, amb falsa apreciació de les distàncies. En el moment de realitzar la prova li costava posar el filtre.

El seu estat d’ànim era «excessivament» canviant, passant de l’eufòria i hiperactivitat a un total decaïment. Davant d’aquests símptomes, els agents li van efectuar la prova de detecció de drogues, donant inicialment positiu en opiacis, cannabis i amfetamines . El laboratori va determinar positiu en opiacis, cocaïna i cannabis. Aquest consum de drogues i alcohol li va afectar la conducció.

Tots els ocupants del turisme Opel van resultar ferits amb fuetades cervicals, sent evacuats a l’Hospital Comarcal de Móra. Tots van romandre de baixa laboral entre 32 i 60 dies.

El més malparat

Però qui més malparat en va sortir va ser l’acompanyant del vehicle conduït pel processat. Pateix una paràlisis completa de les quatre extremitats a nivell motor i sensitiu, i necessita de l’auxili constant d’una tercera persona.

L’acusat, el novembre del mateix any, va ingressar en una comunitat terapèutica per desintoxicar-se, on va romandre fins a l’octubre de 2015, quan va passar a un pis d’inserció. El juny de 2016 va anar al domicili matern i va iniciar el seus estudis, obtenint un títol del cicle formatiu superior així com el de monitor de lleure, entre altres.

Comentarios
Multimedia Diari