Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un error de transcripció és l’origen de la denominació ‘de Brai’ del Pinell

Whatsapp
Cartell que indica l’entrada al Pinell de Brai. FOTO: JOAN REVILLAS

Cartell que indica l’entrada al Pinell de Brai. FOTO: JOAN REVILLAS

Les sospites que la denominació ‘de Brai’ que va rebre el Pinell, l’any 1916, era una errada han quedat confirmades amb un estudi del Departament de Geografia i Sociologia de la Universitat de Lleida. Un error de transcripció de ‘de Broy’ a de ‘Bray’, i el fet que mai cap Administració ni particular va al·legar ni protestar contra la pífia, ha determinat que, cent anys després, el Pinell mantingui un nom equivocat. Durant la reforma de la Reial Societat Geogràfica es va proposar dir-li ‘Pinell del Río’ o ‘Pinell de Ebro’ però un representant del partit judicial de Gandesa va establir que es diria ‘Pinell de Broy’, en referència a una gran partida d’on «brolla» l’aigua que abastia la font de la plaça municipal i que estava relacionada a una estirp feudal amb aquest nom.

L’estudi que confirma l’error de transcripció es va presentar divendres als veïns del Pinell de Brai. Des de la Universitat de Lleida s’anima el consistori del Pinell de Brai a aprofitar la informació de l’informe per remeiar la situació, i fer-ho «per coratge i estima a la llengua».

Tot i que es va decidir tirar endavant la recerca amb un procés de participació ciutadana, la regidora de Cultura del Pinell de Brai, Eva Amposta, ha descartat que l’Ajuntament impulsi una consulta per preguntar si cal canviar el nom del poble. No és una qüestió que hi hagi sobre la taula ni entre les prioritats del consistori, que, a la vegada, entoma el debat que li proposa l’equip universitari que els ha elaborat l’informe.

A diferència d’altres municipis de la comarca, com Horta de Sant Joan –on, abans de fer una consulta popular, s’estan fent conferències per justificar la denominació originària ‘Orta’ que es vol recuperar–, la regidora del Pinell insisteix que no hi ha una inquietud al municipi per reivindicar el nou nom. –

ACN

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También