Un estudi sobre lingüística i etnologia al Baix Ebre, Premi Ciutat de Tortosa

Carles Castellà s’emporta el VII Premi Ciutat de Tortosa amb un treball de camp sobre l’oralitat a la comarca

17 junio 2017 18:06 | Actualizado a 19 junio 2017 17:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El treball ‘Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre. Recull de mots, dites, creences, supersticions i etnotextos’ de Carles Castellà ha sigut mereixedor del VII Premi Ciutat de Tortosa, organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa.

Es tracta d’un treball de camp, realitzat al Baix Ebre, que recull la memòria oral des d’una doble perspectiva etnològica i lingüística. L’estudi forma part de la tesi que es troba realitzant Castellà.

«A partir dels qüestionaris lingüístics que feia a les persones m’adonava que en totes les entrevistes i en les coses que ells m’explicaven hi havia molta relació també, a més de la lingüística, amb la cultura, les seues dites i creences», explica Castellà al Diari. L’estudiós ha inclòs en aquest treball més de 80 persones de totes les localitats del Baix Ebre (21 en total, inclosos els pobles i EMD).

A més, hi ha un apartat dedicat als etnotextos, és a dir, textos que reprodueixen, sense usar la fonètica, l’oralitat de qui parla. Tot i que només és una comarca, Castellà ha identificat molts trets distintius en el vocabulari i les dites segons les zones geogràfiques.

El doctorand ha pres una mostra d’informadors d’edat avançada. Un 95% dels entrevistats té entre 60 i 70 anys. I és que «el que s’intenta és buscar gent lingüísticament el menys contaminada possible, i en aquesta franja no estan formats en català».

Precisament Castellà vol agrair-los la seua involucració. «És també un reconeixement a una generació que se’n va sortir amb molt pocs recursos. Moltes expressions i mots que usen s’estan perdent i és una riquesa que em sap molt mal perdre», valora el filòleg.

Castellà (Tortosa, 1971) és llicenciat en Filologia Catalana per la URV, i actualment professor de Llengua Catalana i Literatura a l’Institut Joaquín Bau de Tortosa i professor associat de la URV, al Campus Terres de l’Ebre. És també diplomat en Ciències Religioses per la Universitat Pontifícia Comillas, de Madrid, i Diploma d’Estudis Avançats dins el programa de doctorat en Variació i Canvi Lingüístic de la URV. El 2013 va ser el guanyador de la IV Beca Joan Veny que atorga l’Institut Ramon Muntaner.

Comentarios
Multimedia Diari