Un expert aconsella llaurar els arrossars per eliminar el caragol

El doctor Ravindra Joshi recomana mètodes barats per mitigar la plaga i qüesiona les accions dutes a terme fins ara

19 mayo 2017 22:18 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El doctor Ravindra Joshi, un dels científics més reputatsdel món en la lluita contra la plaga del caragol poma, ha estat convidat per la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre per avaluar la tasca duta a terme contra la plaga i recomanar nous mètodes per minimitzar els perjudicis de la invasió sobre els conreus.

El principal mètode apuntat és la tècnica de llaurar els camps d’arròs, sense aigua, just abans de la sembra i després de la collita per remoure els caragols enterrats i exposar-los al sol, quan la calor els pot arribar a matar. Recomana que es faci de forma lenta, un cop per setmana en tres ocasions consecutives.

La temperatura ideal per acabar amb els exemplars es situaria entre els 35 i els 40 graus, registre d’altra banda poc habituals al delta de l’Ebre i circumscrits als mesos d’estiu.

Tot i no assolir aquestes altes temperatures abans de la sembra i després de la collita, Joshi assenyala que l’absència de monsons i períodes de pluges prolongats a l’Ebre beneficien aquesta pràctica agrícola.

Aquesta tècnica, insistí ahir l’expert reunit a Amposta, podria eliminar el 80 per cent dels individus d’un camp si es gestiona correctament. Una gestió que passa perquè els arrossaires actuïn de manera coordinada «com una comunitat unida que s’enfronta a un problema».

Un segon mètode, que tampoc requereix un cost econòmic important, és mantenir un bon anivellament dels arrossars, com de fet ja s’està duent a terme al delta de l’Ebre, per gestionar de manera homogènia la làmina d’aigua dels arrossars. «Quan hi ha poca aigua, els caragols s’adormen, quan n’hi ha molta es desperten i mengen», precisà el doctor en biologia i professor d’universitat a Filipines i Fiji.

Descarta la salinització

En canvi, Joshi no va dubtar en desaconsellar la inundació amb aigua salada dels arrossars per lluitar eficaçment contra la plaga.

A parer seu, només podria ser d’utilitat en els estadis inicials de la invasió. En canvi, el seu ús continuat podria salinitzar el sòl, reduir collites i tornar el sòl en improductiu.

Una segona tècnica executada pel departament d’Agricultura ha estat la del guaret anual, deixar els camps sense sembrar per tal que reposin. Joshi no hi confia en excés per què el caragol poma pot sobreviure més d’un any. En tot cas, l’expert descarta i alerta dels efectes perniciosos de l’ús massiu de productes químics per les greus afectacions sobre la collita, el medi ambient i les persones.

Noves investigacions

La línia de les investigacions actuals apunten en trobar mètodes per induir la inactivitat dels caragols quan l’arròs és jove i és vulnerable a la voracitat de la plaga -durant els primers 21 dies-. En el cas del Delta, però, descarta la possibilitat que es pugui optar pel trasplantament de l’arròs amb 25 dies pels alts costos en mà d’obra i producció que suposaria.

En aquesta línia, recomanà a les administracions competents la contractació d’un tècnic durant dos anys perquè pugui investigar en profunditat la dinàmica i evolució del caragol poma.

Comentarios
Multimedia Diari