Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un fong empès per la calor provoca greus pèrdues de collita als arrossars del Delta

Unió de Pagesos xifra les pèrdues en la collita entre el 20 i el 50%, demana una valoració ràpida dels danys i reclama que es permeti
usar un fitosanitari específic contra el fong 

Redacció

Whatsapp
Un camp d’arròs, ahir a la tarda, al marge esquerre del delta de l’Ebre. Foto: Joan Revillas

Un camp d’arròs, ahir a la tarda, al marge esquerre del delta de l’Ebre. Foto: Joan Revillas

El sindicat Unió de Pagesos ha advertit que la proliferació del fong pericularia, empès per les altes temperatures i les elevades humitats de les últimes setmanes, ha provocat importants pèrdues en la collita d’arròs al delta de l’Ebre. 

El sindicat xifra les pèrdues en la collita entre el 20 i el 50 per cent i afectacions de fins al 70 per cent segons les varietats en els dos marges del delta de l’Ebre. Alguns productors poden tenir afectacions de fins al 90 per cent en les seves finques de conreu.

El responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Rafael Verdiell, ha assenyalat al Diari que els arrossaires havien estat alertats de la proliferació d’aquest fong, raó per la qual van realitzar tractaments fitosanitaris però no amb  el  triciclazol, l’únic  fitosanitari específic per combatre el fong pericularia, l’ús del qual enguany no s’ha autoritzat. 

La davallada del límit màxim de residus d’aquesta matèria activa fins al 0,01 va fer que caigués del registre de fitosanitaris i no s’ha pogut demanar utilitzar-lo. 

L’episodi persistent d’elevades temperatures de dia i nits tropicals conjuntament amb humitats «per sobre del 80 per cent» ha provocat, finalment, la temuda eclosió del fong.

El fong pericularia és una substància tòxica que frena el creixement de la planta, afecta la fulla i la tija de l’arròs i és especialment nociva per al conreu quan ha sortit l’espiga, ja que l’asseca.

El dany varia segons les varietats. L’anomenada J.Sendra, de maduració tardana i plantada sobretot al marge dret, no s’ha vist afectada, apunta Verdiell, a diferència de la resta, castigades pel fong. 

«Aquests episodis es repeteixen cada 10 o 12 anys al Delta. És un fong latent que en condicions idònies com les que ha trobat ara revifa. Aquest cop ha estat molt dur i la situació d’alguns pagesos és desesperada, amb pèrdues de fins al 90 per cent», alerta Verdiell.

Peritatge ràpid

Així les coses, Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada dels danys per tal que la pagesia afectada pugui ser indemnitzada de manera justa i pugui comptabilitzar les pèrdues a l’hora de demanar una reducció  dels mòduls de l’IRPF per adversitats climatològiques. 
Cal tenir en compte que aquesta adversitat climatològica no està recollida a l’assegurança agrària. «Les nostres assegurances només ens cobreixen els episodis de pedregades, res més», apunta Unió de Pagesos.

El sindicat reclama al Ministeri que permeti, a partir de l’any vinent, la utilització de triciclazol, l’únic fitosanitari específic per combatre el fong pericularia, ja que, tot i que Unió de Pagesos ho va demanar, finalment no va ser acceptat. «Aquest és un altre problema, als altres països tens el producte registrat en dos anys i aquí n’han de passar sis o set», ha recriminat el portaveu del sindicat.

Temas

Comentarios

Lea También