Un generador elèctric sostenible ‘made in’ Ribera

Innovació. Blai Llisterri, veí de la Ribera, ha creat un nou aparell respectuós amb el medi ambient, útil per escalfar aigua i generar electricitat, entre altres usos

09 septiembre 2019 07:10 | Actualizado a 09 septiembre 2019 09:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Blai Llisterri és barceloní, però des de fa deu anys que viu a la Ribera d’Ebre, les seves professions són varies «pròtesis dentals, instal·lador de fibra òptica i fins a patró d’embarcacions de vela» perquè com reconeix ell mateix «he treballat en diferents sectors».

Llisterri es va adonar de la «gran contaminació que sofrim al planeta» a banda de «les necessitats energètiques de moltes comunitats desfavorides i marginades, on disposar d’aigua calenta i cuinar era més complicat» i «per no parlar de l’electricitat, pràcticament inexistent en molts racons del món».

A causa de la pèrdua de treball, es va dedicar a «desenvolupar invents i aplicacions, sobre temes d’energia neta i autosuficient». Així provant un bon dia va decidir «patentar un sistema que ens permeti cuinar, disposar d’aigua calenta sanitària i potable», a banda també de «generar electricitat i refrigeració», únicament «aprofitant l’energia solar, d’una manera completament neta i amb una emissió 0».

A més a més, l’aparell és modular i presenta «diferents potències, perquè cada usuari ho configuri com li sigui necessari». Tot i que encara està tramitant la patent, aquest jove projecte és completament eficaç i és que com explicava el seu propi inventor «he construït diferents prototips que porten funcionant des de fa més de dos anys». «Els models intermedis porten rodes per poder-los desplaçar o guardar al garatge», «tenen un dipòsit de 55 l para que sigui totalment autònom, així com aigua a pressió».

Radiació solar

Llisterri explicava que «es pot utilitzar en qualsevol lloc amb una radiació solar directa, com en una terrassa, en una masia, en cases, jardins, càmpings, caravanes, campers, 4x4...» i «en aquelles zones aïllades i desèrtiques de difícil accés a subministraments com les que treballen les ONG’s». A més a més, «és compatible amb altres sistemes». Tot un invent que ara mateix com explicava Llisterri «cerca col·laboració i finançament per a la seva fabricació, ja que desitjaria produir-lo a Catalunya». El projecte Solinfinit té beneficis ecològics, contra el canvi climàtic i la desforestació, també en té de sanitaris en evitar malalties per la contaminació, ambiental i socials, ja que promou l’autoconsum i evita la pobresa energètica

La xarxa de calor de proximitat en edificis municipals, a partir de calderes alimentades amb biomassa forestal, va arribar aquest hivern passat al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, en una iniciativa impulsada per la Diputació de Tarragona.

El projecte -Xarxa de Calor de Proximitat- contemplava la instal·lació de calderes i xarxes de calor en nou municipis per produir energia tèrmica a partir de la biomassa (estelles de fusta, procedents de boscos dels mateixos municipis). Així, des d’una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat, els municipis escalfaran aigua que es conduirà per un entramat de canonades que connecten amb els sistemes de calefacció dels equipaments municipals.

Durant els mesos de gener i juny es van instal·lar el sistema en nou municipis de la demarcació (Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant). Així doncs, aquestes viles seran els primers a beneficiar-se aquest hivern, d’aquest sistema d’abastiment energètic, més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Comentarios
Multimedia Diari