Un gran balcó a l’Ebre

La plaça de Baix. El lloc on naixes et condiciona en positiu tota la vida. ‘La baraneta’ ha vist créixer els habitants de Móra d’Ebre 

13 julio 2020 11:41 | Actualizado a 15 julio 2020 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Hi ha un proverbi xinès que diu «qui no coneix el seu lloc de naixement mai trobarà el seu lloc d’arribada», i això és exactament el que a mi em passa quan visito un lloc mític i ideal per passejar i gaudir del gran riu Ebre com és la barana de la plaça de Baix de Móra d’Ebre. 
Recordo que en un dels programes de «Redes», que s’emetia a la 2 de TVE del gran i recordat divulgador científic Eduard Punset, aquest parlava dels primers moments de vida d’una persona i de com l’afecta per a sempre el lloc físic on naix i la relació d’aquest amb la seua manera de ser. Punset deia «La trajectòria d’un nen depèn de les relacions concretes que estableixi primer amb els seus pares i després amb l’entorn».

Coneguda popularment pels morencs i morenques com «la baraneta», aquest és un espai molt especial i carregat de simbolisme. Molt fotografiat durant la vida dels morencs i òbviament pels visitants, és el balcó per excel·lència de l’Ebre català. 
Amb el gran pont d’arcades entres les dues mores a la part dreta i l’embarcador i la zona boscosa d’arbres de ribera coneguda com l’aubadera a l’esquerra no deixa ningú indiferent. La frase del Punset m’ajuda molt a explicar per què aquest lloc de Móra d’Ebre és tan i tan especial per a mi. 

A només cent metres hi va haver durant força anys l’anomenada Clínica Borràs, lloc on un 3 d’octubre de 1977 vaig nàixer. Aquells primers anys de vida van ser molt feliços per a mi i estic segur que viure a prop d’aquest lloc va desenvolupar en mi l’amor pel meu poble i per la seua gent. 

Bona gent, sincera, ferma i sempre disposada a ajudar els altres. Els veïns de la Citel·la van marcar-me tant que ara no sé fer res més que seguir les seues humils lliçons de vida en el meu dia a dia personal i professional.
Recordo molt aquest espai perquè la mare i la meua germana Amparo m’hi baixaven molts dies a jugar a pilota des de la casa del carrer de la Pietat darrere de l’ajuntament, on vivíem. Era un lloc d’esbarjo obert i sense perill per a tots els petits de la zona antiga de la població.
Immortalitzar el moment 

És sens dubte l’espai més fotografiat i emmarcat pels morencs. Per a tots els nascuts en aquest meravellós poble riberenc i batejats a la parròquia de Sant Joan Baptista segur que la seua primera foto de família és en aquest lloc, amb el gran riu Ebre i el Pont d’Arcades al fons. 
També és el lloc de fotografies quan es fa la comunió o quan algú es casa, i també s’hi passa per davant el dia de l’enterrament de camí a l’església. 

La història al seu davant
L’espai, ara senyalitzat, va ser clau en la batalla de l’Ebre, i durant molts anys va ser el centre neuràlgic de la població on es feia mercat setmanal i fins i tot una fira agrícola i ramadera que l’excel·lent escriptor benissanetà Artur Bladé descriu molt bé en els seus llibres.
Finalment, la baraneta de la plaça de Baix és un espai clau en la Festa Major de la població. Lloc on s’inicia la festa, s’hi fa el pregó, hi ballen els gegants, s’hi fa la cursa pedestre popular i on es gaudeix millor de la centenària Festa del Riu de la població. Si veniu a Móra d’Ebre, no us el podeu perdre, i sobretot no us podeu oblidar de fer-vos una fotografia que ben segur quedarà emmarcada a casa vostra com a record d’haver visitat aquest gran balcó de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari