Un grup de treball jurídic buscarà la fórmula per aturar l’abocador de Riba-roja

La Generalitat i el Consell Comarcal revisaran les llicències ambientals, urbanístiques i municipals del projecte

15 febrero 2019 10:52 | Actualizado a 17 febrero 2019 17:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Generalitat buscaran la formula jurídica per aturar l’abocador de Riba-roja d’Ebre. En la reunió celebrada aquest dijous entre el consell d’alcaldes de la Ribera d’Ebre i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es va assolir el compromís de crear «immediatament un grup de treball jurídic», format pels assessors del mateix Departament i del Consell Comarcal riberenc, per «explorar si es troba una escletxa per revisar el projecte», apuntava Calvet. 

El projecte de l’abocador de residus industrials no perillosos de Riba-roja d’Ebre es va iniciar l’any 2008 i ha passat un tràmit municipal, urbanístic i mediambiental «amb tota transparència i amb totes les informacions públiques que s’esqueien en cada moment» explicava Cavet. Per tant, hi ha tràmits que ja han culminat i no es pot fer revisió d’ofici «perquè no s’aguantaria jurídicament». 

Segons el conseller, aquest grup de treball jurídic explorarà «els límits de la revisió del projecte des del punt de vista ambiental, urbanístic i de futures llicències municipals». «Buscarem escletxes per revisar el projecte», assegurava Calvet, «i ho farem amb diàleg constant amb els promotors del projecte i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre». El 12 de març es presentaran les conclusions d’aquesta revisió i, amb elles, s’asseuran a negociar. 

El conseller va poder escoltar en al reunió d’ahir tots els alcaldes de la comarca, un per un, així com també alcaldes del Segrià i altres representants dels grups polítics comarcals. De la reunió Calvet en treia la clara conclusió que «la comarca no vol l’abocador perquè considera que el seu model socioeconòmic és incompatible amb aquesta instal·lació». La majoria dels assistents han qualificat la reunió amb un balanç positiu.

«No és la solució definitiva, però si és un bon acord per veure cap a on podem anar i de quina manera es pot aturar el projecte», apuntava la presidenta del Consell Comarcal riberenc, Gemma Carim. «És un bon pas endavant, tot i que no estarem 100% contents fins que no sigui definitiu», ha afegit Juncà. 

Per la seva banda, l’alcalde de Riba-roja, Antoni Suárez, s’emplaça a esperar les conclusions del grup de treball jurídic i a treballar amb l’empresa promotora del dipòsit. «Cal explorar totes les possibilitats sense prendre decisions precipitades».
Protestes

Calvet també va atendre els portaveus de les plataformes contraries a l’abocador. La plataforma Ribera Digna i la plataforma Almatret Net (Segrià) es van concentrar ahir a primera hora del matí a les portes del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i s’hi van estar durant les més de quatre hores que es va allargar la reunió. 

Entre xiulets, pancartes i crits de «Fora merda de la Ribera» i «que s’ho posin a Collserola», unes cent cinquanta persones mostraven el seu rebuig per l’abocador de Riba-roja d’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari