Un llibre recorda les cròniques de Hemingway per Tortosa el 1938

L´escriptor Daniel Arasa presenta a la ciutat el seu últim llibre, sobre els corresponsals de premsa estrangers durant la Guerra Civil

19 mayo 2017 19:37 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Avui fa 78 anys, el 19 d’abril de 1938, ja no quedava cap dels tres ponts dempeus sobre el riu Ebre. Els dinamiters republicans havien volat de matinada l’últim que es mantenia útil, el pont del ferrocarril, per evitar el pas de les tropes franquistes. El riu Ebre s’havia convertit en frontera entre els dos bàndols en una ciutat completament evacuada de població civil. Quatre dies abans, el 15 d’abril, l’insigne escriptor Ernest Hemingway havia escrit la seva crònica més famosa amb Tortosa com a protagonista, quan el bombardeig de l’aviació del bàndol franquista va inutilitzar el pont de l’Estat.

Hemingway és un dels personatges principals del nou llibre De Hemingway a Barzini (Corresponsales extranjeros en la Guerra Civil), (Editorial Stella Maris, 2016) de l’escriptor i periodista Daniel Arasa ( Tortosa, 1944). Acompanyat de l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, Arasa va voler fer ahir la presentació del volum a la riba del riu, al costat de l’antic pont del ferrocarril. El títol és fruit d’una tesi doctoral escrita per l’autor sobre la informació i propaganda en la batalla de l’Ebre. Així, la major part de l’obra aborda el paper dels corresponsals de premsa estrangers dels dos bàndols durant la batalla de l’Ebre. Un cobertura que l’autor considera fou un «fracàs del periodisme», donat que la propaganda i la convicció ideològica dels mateixos periodistes va prevaler sobre l’objectivitat de la informació.

En el marc de la presentació del llibre, Arasa va suggerir la idea de promoure un film sobre l’estada de Hemingway a Tortosa per donar a conèixer aquest episodi arreu del món i va indicar que les televisions públiques hi podrien participar. Bel va recollir la proposta però va admetre la dificultat per dur a terme el projecte.

A favor del monument

D’altra banda, l’escriptor es va mostrar partidari de mantenir el monument franquista de la batalla de l’Ebre i erigir en un altre indret de la ciutat un monument a la pau. Arasa, partidari també de la consulta sobre l’element, argumenta raons d’interès històric per conservar-lo, és «testimoni d’una època», afirmà.

Comentarios
Multimedia Diari