Un nou brot de gastroenteritis a dos albergs del Poble Nou afecta 42 nens

El Departament de Salut descarta una intoxicació alimentària i investiga l'aigua d'una font pública

19 mayo 2017 22:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Nou brot de gastroenteritis lleu ahir al Poble Nou del Delta. Un total de 42 nens i nenes, alumnes d’escoles de Sentmenat (al Vallès Occidental) i la Cerdanya, que estaven allotjats a la casa de colònies Amadeo i l’alberg l’Encanyissada (de la xarxa de la Generalitat) van patir quadres de vòmits, diarrea i mal de panxa, molt similars als que el passat dimecres van afectar també una quarantena d’alumnes més que estaven passant uns dies a la casa de colònies.

Aprimera hora del matí, efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques i professionals del CAP de Sant Carles de la Ràpita es van desplaçar a aquest nucli del Delta per atendre els nens, d’entre 8 i 13 anys, als mateixos allotjaments. Cap d’ells va haver de ser traslladat a l’hospital.

Els resultats de les primeres anàlisis dutes a terme pel Departament de Salut, respecte al brot del passat dimecres, han descartat la primera hipòtesi d’una possible intoxicació alimentària.

«La primera anàlisi de les femtes i el primer informe microbiològic descarten que sigui un bactèri. Per tant, la teoria del virus cobra més rellevància i estem a la seva recerca», va declarar ahir el director de Salut a les Terres de l’Ebre, Albert Gómez.

A més, des de dimecres passat la cuina de l’escola de la casa de colònies estava clausurada de forma preventiva i els nens allotjats a la casa de colònies menjaven en un restaurant de la plaça, mentre que els de l’Alberg ho feien a les seves pròpies instal·lacions.

Així, tècnics de la Unitat de Vigilància Epidemiològica de Terres de l’Ebre de l’Agència de Salut Pública de Catalunya van fer enquestes epidemiològiques i van recollir de mostres d’afectats i també d’aigua per analitzar (amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra). Investiguen llocs on poden viure els virus principals que causen de les afeccions gastrointestinals (cas dels norovirus).

La presència d’una font d’aigua potable prop dels dos allotjaments, d’on la majoria dels afectats pels trastorns gastrointestinals hauria reconegut haver begut aigua o omplert cantimplores, es podria trobar en l’origen de l’episodi, ja que l’aigua que consumeixen als allotjaments seria embotellada.

Però segons detalla al Diari l’alcalde pedani del Poble Nou, Josep Sancho, al poble hi ha dues fonts públiques més, que es nodreixen de la xarxa municipal. I cap veí de la població s’ha trobat malament.

Una altra possibilitat serien factors ambientals, ja que els alumnes dels dos allotjaments van compartir l’espai d’activitats. Dilluns hi haurà els resultats definitius de les anàlisis dutes a terme.

Segons admet Sancho, hi ha preocupació per les possibles afectacions que aquest episodi pot tenir en aquest petit poble, que compta amb un total de 21 establiments turístics i restaurants.

Comentarios
Multimedia Diari