Un nou refugi per observar els ocells a Sebes

El personal de la Reserva Natural de Flix ultima la construcció d’un observatori i una nova passarel·la per recórrer el bosc de ribera

18 septiembre 2018 10:58 | Actualizado a 20 septiembre 2018 11:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Reserva Natural de Sebes a Flix construeix una nova passera (passarel·la) i un observatori de les aus, que ve a complementar l’oferta per gaudir d’aquest important espai natural de l’Ebre. L’obra s’ha executat amb un ajut a les zones PEIN (Pla d’espais d’interès natural de Catalunya), concedit a l’Ajuntament de Flix. Es tracta de la continuació de la primera passera que es va construir a Sebes l’any 1993 i que va ser restaurada el 2015. «Arriba fins prop del punt on es creuen dos galatxos del riu i esdevé un mirador enlairat i amb certa inclinació que permet una observació òptima de la fauna del bosc de ribera a molt poca distància», detalla al Diari Pere Josep Jiménez, director de la Reserva Natural de Sebes, gestionada pel Grup Natura Freixe

Està previst que la nova infraestructura, dissenyada i construïda en bona part del mateix personal de la reserva, estigui acabada i a disposició dels visitants en pocs dies. 

Cens de peixos
De forma paral·lela a aquests treballs de millora, la Reserva Natural du a terme també aquesta setmana un cens de les espècies de peixos presents a la zona de la llacuna. Aquesta feina es du a terme anualment un cop acabada l’època de reproducció de les aus per no causar molèsties i permet veure quin és l’estat de la biodiversitat piscícola

La pesca elèctrica permet dur a terme aquest control de forma sostenible i retornar a la natura els exemplars d’espècies autòctones. 

Per contra, es retiren del medi exemplars d’espècies introduïes i depredadores com ara els llucis, el peix sol o la perca americana, segons detalla al Diari Santiago Bateman, biòleg de la Reserva Natural de Sebes. 

«En aquests treballs hem trobat set exemplars de bagres, un peix autòcton del qual s’havien reduït molt les poblacions però que sembla que s’està recuperant», remarca Bateman. Però la realitat és que entre el 70 i el 80 per cent de les espècies de peixos presents al riu Ebre corresponen a espècies foranes, no pròpies del riu. 

La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, amb una superfície de 204 ha, és un espai fluvial que conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Inclou aiguamolls,  illes fluvials i una franja de protecció de 60 metres de riu al seu voltant. Al bosc de ribera hi predominen els àlbers, els salzes i els xops i s’hi poden trobar una gran quantitat d’ocells, entre els quals destaquen la cigonya i el blauet. També hi pasturen cavalls de la Camarga, encarregats de mantenir a ratlla els canyissars dels aiguamolls. 

Segons recorda Jiménez, el cas de Sebes és un dels pocs de Catalunya d’un espai natural gestionat per una ONG, en aquest cas el Grup Natura Freixe des de l’any 1999. Així, destaca la singularitat d’aquest fet i demana més suport a les administracions superiors per comptar amb uns recursos econòmics estructurals suficients per tirar endavant (i no dependre tant de les subvencions puntuals). 

Comentarios
Multimedia Diari