Un nou temporal posa en perill la barra del Trabucador

Malgrat la inundació, els treballadors d’Infosa han pogut accedir a les salines per iniciar la collita de la sal. Costes recorda que el Ministeri ja treballa en un pla estratègic per al Delta

31 agosto 2020 18:20 | Actualizado a 03 septiembre 2020 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El temporal de divendres a la nit i dissabte passat ha posat en evidència, un cop més, la fragilitat del Delta de l’Ebre i, en particular de la barra del Trabucador, que va patir tres petits trencaments. Durant el cap de semana no es va poder accedir, però finalment la collita de la sal, que s’iniciava justament ahir a les salines de la Punta de la Banya, només es va endarrerir dues hores, i els treballadors d’Infosa van poder accedir a les 9 del matí, després de treballar a primera hora del matí per tapar els galatxos que s’havien format.

«Si amb aquest petit temporal si és que li podem dir temporal, ja s’han produït aquests petits trencaments, no ens volem imaginar el que pot passar amb algun dels temporals habituals de la tardor i no cal que siguin tan devastadors com el Glòria. És veritat que tant nosaltres com la Direcció General de Costes hem fet un esforç, però acabem d’assistir a una demostració més que les actuacions que s’estan fent al Trabucador i al Delta de l’Ebre en general, són del tot insuficients. La tardor ja és pràcticament aquí, ens hem passat tota la primavera i tot l’estiu demanant solucions urgents i les nostres peticions no han rebut cap resposta», declara el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats.

Infosa comptarà per aquesta collita de la sal amb els 60 treballadors habituals, a més de 80 treballadors contractats exclusivament per a la salinada. Enguany la collita es reduirà a dues setmanes enlloc de tres per la reducció de la producció a causa del Glòria.

Com remarca l’empresa, la viabilitat de l’activitat salinera depèn del bon estat de l’istme i els flamencs i la resta d’ocells que viuen a la Punta de la Banya depenen en gran part de les zones humides generades per l’activitat salinera, ja que l’alta densitat de sal afavoreix la proliferació d’algues i microorganismes, en especial de les artèmies que són la font principal d’aliment dels ocells.

A la zona de les salines nidifiquen bona part de les més de 100 espècies que es reprodueixen al delta de l’Ebre, moltes de les quals, compten amb el màxim nivell de protecció segons la Directiva d’Aus de la Unió Europea.

Les previsions per a la collita de sal d’aquest any, com ja va explicar el Diari, se situen al voltant del 50% d’una collita de les habituals en els darrers anys. Els efectes del temporal Glòria deixaran la collita entre 45.000 i 50.000 tones de sal, molt lluny dels resultats d’anys anteriors.

Una altra visió té el cap provincial a Tarragona del servei de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica, Toni Espanya, qui sosté que «estem prou satisfets de com ha aguantat el conjunt del litoral del Delta aquest temporal, que va arribar a tenir onades de fins a tres metres, malgrat que fos un episodi petit, de poques hores». Així aquesta setmana s’acabarà d’aportar arena als punts més afectats.

«Dins de la situació de fragilitat que tenim, podem dir que s’ha superat la primera prova de foc des de la restauració parcial de la barra. Nosaltres vam fer l’esquelet, però ara cal que la natura obtingue, en un parell d’anys, més musculatura i força. Malgrat això aquesta és una situació de nova normalitat amb la qual haurem de conviure fins aplicar les mesures estructurals que necessita el Delta», diu el cap de Costes.

Espanya remarca que el compromís del Ministeri és presentar el Pla Estratègic abans de final d’any, on es plantejaran els problemes de la regressió del Delta i les accions preventives (per no anar a remolc de cada nou temporal), que es portaran a terme l’any vinent.

Aquest petit temporal no ha afectat tant l’Illa de Buda i la zona del Fangar, segons Espanya, si bé ha entrat una mica d’aigua prop de la bassa de les olles, a l’Ampolla. Costes va actuar la passada primavera aportant 350.000 metres cúbics d’arena al Trabucador, amb una restauració parcial de 4 quilòmetres, 110.000 a l’Illa de Buda i 50.000 al Fangar amb un cordó dunar.

Comentarios
Multimedia Diari