Un nou vagó de tren llueix al Museu del Ferrocarril de Móra

El Museu continua ampliant els seus elements ferroviaris amb aquest vagó, l’únic exemplar que queda a Catalunya

09 enero 2022 09:40 | Actualizado a 09 enero 2022 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova ha rebut un vagó antic de mercaderies dels anys 50 procedent d’un taller de restauració de trens de Lleida. Aquest destaca per tenir una garita de fre, una caseta adherida al vagó i que antigament es feia servir per frenar els trens de mercaderies. És l’únic vagó d’aquest tipus que queda a Catalunya.

«Es una peça amb molt valor històric», subratlla Jordi Sesplugas, president de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial (APPFI). «També hem incorporat un altre vagó, el més antic que es conserva a Catalunya que data del 1881. La nostra intenció és rehabilitar-lo». D’aquesta manera, el president destaca la feina que fa el museu per la conservació del patrimoni ferroviari i la seva difusió. Desembre, després de dos anys de treball, va acabar la restauració de la locomotora Cuco, del 1885 i que ja és la més antiga en funcionament a Catalunya.

Segons Sesplugues, «la idea és poder tenir vehicles amb alt valor històric que mostrin com funcionaven. Així, el museu treballa per restaurar i rehabilitar els trens, activitat per a la qual va aconseguir una homologació el 2020. «Com altres vehicles, els trens també han de passar la seva pròpia ITV i complir requisits per poder circular, però aquí no hi ha centres que facin revisió de trens antics», diu el president, tot indicant que «ara quan rehabilitem un tren, podem certificar que està bé i ADIF pot autoritzar a fer-lo funcionar per les seves vies, és un pas molt important per a màquines com els trens turístics, que si no poden sortir no tenen sentit». Per obtenir aquesta homologació, el museu va crear una empresa que ja té diversos encàrrecs i que està creant ocupació.

En paraules de Sesplugas, «A l’agost vam rebre un vehicle de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, i al setembre tres trens de la Generalitat. Això fa que hàgem de contractar assalariats».

Acord amb Renfe

El Museu del Ferrocarril ha signat un acord amb Renfe que té com a objectiu la promoció mútua. D’aquesta manera, Renfe farà publicitat en els seus canals propis i el museu oferirà descomptes en bitllets per als qui visitin el museu desplaçant-se en tren. Sesplugas apunta que «la Festa del Tren va ser força exitosa, i amb l’homologació vam aconseguir que Renfe s’interessi pel que estem fent. Amb això encetem possibles col·laboracions futures».

Comentarios
Multimedia Diari