Un particular recorre davant l'Ajuntament de la Ràpita la imposició d'una taxa per accedir amb vehicle al Trabucador

El recurs argumenta que eximir els veïns de la població i obligar la resta a pagar vulnera el principi d'igualtat

14 julio 2021 15:40 | Actualizado a 14 julio 2021 15:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un particular ha presentat un recurs de reposició davant de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) en contra del cobrament de la taxa per accedir amb vehicle i aparcar a l'istme del Trabucador. El denunciant, que aporta proves d'haver reservat i pagat per entrar a l'espai amb cotxe, reclama que es declari nul de ple dret l'acord que regula el preu públic. Al recurs, al qual ha tingut accés l'ACN, retreu que vulnera el principi d'igualtat perquè discrimina usuaris d'altres poblacions, que han de pagar per entrar al Trabucador. La mesura, vigent des de l'1 de juliol i fins el 31 d'agost com a prova pilot, vol evitar la massificació turística de l'espai i n'estan exempts els veïns que abonen l'impost de vehicles al municipi.

El recurs de reposició, precisament, qüestiona, concretament, que s'obligui a pagar als usuaris que no siguin veïns de Sant Carles de la Ràpita, "atempta contra el principi d'igualtat" recollit a la Constitució Espanyola. Apel·la a la jurisprudència fixada pel Tribunal Suprem declarant la nul·litat de les "diferències de tracte" perquè "no pot implicar discriminació per raó d'empadronament".

El denunciant, que va registrar el recurs dilluns a la seu del Consell Comarcal del Montsià, demana també el retorn de l'import pagat per accedir a l'espai –cinc euros, el preu ficat per als cotxes- i que se suspengui de forma "immediata" l'acord que regula el preu públic aprovat el 23 de juny per la junta de govern local. Segons anuncia al mateix text, en el cas que el consistori acabi desestimant el recurs de reposició presentant es reserva el dret d'acudir al jutjat del contenciós administratiu.

L'anunci fa uns mesos de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita de posar en marxa la regulació d'accés ja va generar una àmplia controvèrsia al territori, on no hi havia precedents de cobrament per accedir a espais naturals oberts. L'alcalde rapitenc, Josep Caparrós, adduïa la necessitat d'ordenar l'entrada i l'aparcament a l'espai després de les imatges de centenars de vehicles ocupant el Trabucador des forma desordenada durant els últims temps, especialment durant vacances de setmana santa i l'estiu.

Per fer-ho possible, la junta de govern local va aprovar la taxa de cinc euros per als cotxes, tres per a les motos i vuit per a les autocaravanes perquè puguin accedir i aparcar de forma regulada entre les sis de la matinada i les onze de la nit –està prohibit pernoctar a l'espai-. En total, s'habiliten tres àrees d'aparcament amb més de 700 places: unes 650 seran per a turismes, 50 per a autocaravanes i 30 per a motocicletes. Una barrera a l'entrada regula el pas: es pot reservar l'entrada i pagar prèviament o amb targeta un cop s'hi ha accedit. Únicament poden entrar de franc els veïns de la Ràpita que paguin al municipi l'impost de circulació, així com també els vehicles d'emergències, de serveis i de l'empresa que gestiona les salines de la punta de la Banya.

La prova pilot, que complirà dues setmanes de funcionament aquest dijous, compta amb el suport del parc natural del delta de l'Ebre i ha estat coordinada amb la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de la Costa i el Mar estatal. La inversió municipal per posar per instal·lar les barreres que regulen l'entrada, equipaments i senyalització s'eleva als 225.000 euros.

Comentarios
Multimedia Diari