Un pla d'ocupació restaura vagons per al tren turístic de Móra la Nova

Treballaran durant sis mesos en la restauració integral de dos vagons de viatgers que formaran part del futur tren a vapor

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un pla d’ocupació del Consell de la Ribera d’Ebre, format per tres persones, atorgat pel Servei d’Ocupació de Catalunya ha començat a treballar en la restauració de vagons de viatgers del futur tren turístic a vapor impulsat per la fundació per a la preservació del patrimoni ferroviari de Móra la Nova.

Els vagons de viatgers, de finals dels anys 40 i principis dels 50 del segle XX i fabricació francesa, estaven al complex ferroviari moranovenc des de 2004 i van ser objectes d’una primera restauració per part dels voluntaris de la fundació.

Posteriorment, però, van restar a l’aire lliure durant anys, exposats al vandalisme, fins a la construcció de la cotxera al mateix complex ferroviari que acull diverses locomotores i els esmentats vagons, entre d’altres.

Ara, l’atorgament del pla d’ocupació, vigent durant sis mesos, permetrà restaurar els dos vagons, cadascun d’ells de 72 places. «La feina serà buidar tot l’interiorisme dels vagons, dur a terme una tasca de sanejament, restauració i pintat tant dels elements com de l’interior del mateix vagó i tornar a col·locar tots els elements», explica al Diari el president de la fundació, Jordi Sasplugas. Hi ha tasques especialitzades com la tapisseria dels seients que s’hauran d’encarregar a una empresa tercera.

El pla d’ocupació permetrà accelerar la creació del tren turístic a vapor entre Reus, Móra la Nova i Casp, el símbol de l’ambiciós projecte de recuperació i posada en valor del llegat ferroviari a la població. «Sense el pla, també hauríem pogut restaurar els vagons però només amb voluntariat i, per tant, el projecte s’hauria endarrerit. En lloc de sis mesos parlaríem de dos anys».

Ara bé, explica Sasplugas, el tren necessita més vagons de viatgers per garantir la viabilitat de la iniciativa. De fet, fa anys que la fundació treballa per portar a la Ribera d’Ebre cinc vagons més, amb el seu interior completament restaurat als anys 90, de l’estació aragonesa de Canfranc.

Ara mateix, la fundació està pendent d’acceptar un pressupost per aprovar el trasllat immediat d’aquests altres cinc vagons.

«És urgent disposar d’aquests vagons perquè a dia d’avui és molt difícil trobar material ferroviari d’aquesta mena i d’aquesta època».

A banda dels vagons de viatgers, també es treballa en l’adequació de les locomotores que impulsaran el comboi. El pla és disposar de dues locomotores dièsel, una d’elles està restaurada i a la cotxera, però és insuficient per transportar el comboi a la velocitat adequada i «la segona estem a punt de ‘repatriar-la’», apunta Sasplugas.

Aquestes dues locomotores garantiran la «fiabilitat» del tren turístic. Ara bé, l’objectiu últim és restaurar les dues grans locomotores a vapor de la fundació per tal que encapçalin el tren. «Podem restaurar una de les locomotores a vapor a mitjà termini i utilitzar-la en els dies de major previsió d’afluència, mentre que la resta de dies pot operar la locomotora dièsel», sentencia.

Comentarios
Multimedia Diari