Un projecte pioner trasllada les abelles de Gandesa fins a Arnes per salvar-les

La iniciativa, que també es fa entre Riner i Pujalt, treu abelles d’on fan nosa i les porta a boscos perquè els pol·linitzin

29 agosto 2019 07:41 | Actualizado a 14 septiembre 2019 12:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’objectiu és molt clar: salvar les abelles. Un projecte pioner trasllada les abelles de Gandesa fins a Arnes per tenir-ne cura i que puguen pol·linitzar els boscos. Segons apunten els experts, les abelles són fonamentals per a la supervivència humana, i són una de les espècies més perjudicades pel tractament de fitosanitaris al món rural.
Juntament amb el Perelló, el poble ebrenc amb forta tradició apicultora és Arnes (d’aquí el seu nom), a la Terra Alta. Durant la passada Festa de la Mel, Arnes i Riner (poble del Solsonès també amb tradició apicultora) van agermanar-se. 

Aquests dos municipis i amb Gandesa i Pujalt (Anoia) i l’Associació d’Amics de les Abelles van celebrar una reunió on es va posar fil a l’agulla davant la problemàtica que moltes abelles estan sent perjudicades pels fitosanitaris o moren quan es descobreixen eixams no desitjats en espais urbans com balcons o arbres.

Així, s’ha establert que els eixams d’abelles que es formin a Gandesa i a Pujalt i que a vegades fan nosa o poden molestar o fer patir els veïns es puguen traslladar a un municipi receptor, en aquest cas a Arnes i a Riner, per tal de poder salvar les abelles, tenir-ne cura i que treballin als boscos fent la seua vital funció per a la naturalesa.
«Aquest projecte també té per suposa la funció de fer pedagogia entre la societat, fer entendre que si veiem un eixam d’abelles hem d’avisar i no matar-les, ja que són molt necessàries», explica l’alcalde de Gandesa, Carles Luz. «Ens hi vam sumar des del primer moment, ja que ens sembla molt important, i a partir d’ara, si en veiem, avisem a Arnes». 

Conscienciar els veïns

L’alcalde d’Arnes Joaquim Miralles coincideix que la finalitat d’aquest projecte, anomenat Redicat, és augmentar la població d’abelles i conscienciar els veïns que les abelles són necessàries per a la pol·linització, ja que multipliquen la vegetació.
El que fan els pobles emissors és deixar caixes d’abelles, arnes, buides o amb cera per facilitar que els eixams entrin a aquestes noves cases, «i que així no vagin a llocs on puguin molestar, i també d’aquesta forma es facilita la recollida de les mateixes», en paraules de l’apicultor i regidor de Medi Ambient d’Arnes, Jordi Farnós.

A primera hora, els pobles emissors recullen aquestes capses i les trasllades als pobles receptors, que en tenen cura amb la seua tradició i experiència. «Abans quan es trobaven abelles que molestaven es mataven, i això no pot seguir succeint», valora Miralles.

Arnes té habilitat fins i tot un espai anomenat Santuari de les Abelles, on portar aquestes capses vingudes de Gandesa. El jove apicultor Jordi Farnós, que és també regidor de Medi Ambient, és una de les persones que se’n cuida d’elles.

Aquest Santuari de les Abelles està a les afores del poble, però no gaire lluny, a uns 500 metres, al qual es pot accedir caminant i es pot visitar.

La voluntat és que més municipis se sumin al projecte per multiplicar les abelles salvades i garantir la supervivència d’aquesta vital espècie.

Comentarios
Multimedia Diari