Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un racó científic al mig del passadís

L'Escola de Remolins de Tortosa participa en el projecte Alba, per introduir els petits al mètode científic i fer experiments

Maria Noche Bo

Whatsapp
Els alumnes que participen en el projecte, fins a final d’aquest curs, tenen entre 10 i 12 anys. FOTO: Joan Revillas

Els alumnes que participen en el projecte, fins a final d’aquest curs, tenen entre 10 i 12 anys. FOTO: Joan Revillas

El Col·legi Remolins de Tortosa ha habilitat al final d’un dels seus passadissos l’anomenat ‘Racó científic’ per poder dur a terme les tasques que, habitualment, es realitzarien al laboratori, ja que ells no en tenen. Ni laboratori ni material per dur a terme les activitats. 

En aquesta línia, l’escola s’ha adherit aquest curs al projecte Alba, organitzat per Sincrotró, i que naix per apropar la investigació i la experimentació científica als xiquets i xiquetes de primària. 

El projecte consisteix en seqüenciar un tipus d’activitats, que sempre van lligades a un experiment científic, i que són enviades a totes les escoles que hi participen en l’àmbit nacional, juntament amb el material necessari. 

A través d’aquestes activitats i amb el material enviat, els alumnes han de resoldre unes qüestions a través del mètode científic, creant hipòtesis i arribant a una conclusió final. 

«És com una mena de gimcana científica, amb diverses propostes que hem d’anar superant al llarg d’aquests mesos», explica Ernest Redó, tutor de 5è de pri-mària i part de l’equip directiu de l’escola. 

L’activitat es va iniciar al mes de gener i durarà fins, pràcticament, aquest final de curs. Cada setmana es realitza una activitat diferent, enviada des del mateix projecte, i que es duu a terme a la vegada als diferents col·legis que hi participen. 

Aquests experiments s’ajusten a la programació de l’àrea de l’assignatura de medi natural, i s’integren dins dels continguts curriculars del centre. És per aquest motiu que la professora de medi natural, Cinta Rosa, és la referent en el projecte i l’encarregada de dur a terme aquestes activitats amb els alumnes i portar el control.  

Els alumnes que hi participen són els de cicle superior, és a dir, els alumnes d’entre 10 i 12 anys. Són ells mateixos els qui van creant les hipòtesis i deduint els resultats, i ho fan participant d’una manera molt activa. 

Redó destaca que un dels objectius principals d’aquestes activitats també és potenciar la motivació i la curiositat dels alumnes. «Són xiquets i xiquetes que per entorn estan molt poc motivats, llavors tot el que els puguem oferir des de l’escola és molt important per a ells», destaca Redó.

Ciència amb material quotidià
El material necessari per a cada experiment és material molt senzill. «Del que es tracta és de fer ciència amb elements quotidians: una espelma, una ampolla de vinagre, un globus...». 

I per fer-ho, han hagut d’habilitar un nou espai al centre per suplir la carència del laboratori. «L’escola Remolins és un CAEP, a part, és un edifici antic, i no tenim alguns espais com sala de música o laboratori, o la sala de psicomotricitat és molt petita... llavors pel que fa a espais ens hem d’anar adaptant contínuament i inventant-ne de nous». 

La idea és que, un cop finalitzat el projecte, es continuïn programant experiments senzills d’aquest estil i que el Racó científic ja quedi establert com un lloc de referència. 

Temas

Comentarios

Lea También