Un recorregut per la història de Tortosa sota la plaça de la catedral

L’Ajuntament museïtza les restes arqueològiques trobades entre la seu i el riu Ebre, que van del segle I al XVI, amb la creació d’un equipament turístic a la part inferior del nou espai públic

17 febrero 2021 16:28 | Actualizado a 17 febrero 2021 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

‘Cota 0’ serà el nou equipament turístic i patrimonial de Tortosa, que permetrà fer un recorregut per 1.500 anys de la història de la ciutat. Es tracta de l’espai situat sota la plaça de davant la catedral, ara en construcció, on es posaran en valor les importants restes arqueològiques trobades en aquest punt neuràlgic del nucli antic, entre la catedral i el riu Ebre. 
L’Ajuntament ha aprovat ja el projecte de museïtzació i n’ha licitat les obres, per un import de 225.000 euros i un termini d’execució de tres-quatre mesos, un cop estiguin adjudicades. 
L'equipament comptarà amb una combinació de material estàtic i interactius que explicaran tot el jaciment a través dels diferents períodes, amb elements des del segle I fins al XVI. Concretament, s’han localitzat edificacions romanes del segle I (part d’una taverna o el clavegueram) i també un important tram de la muralla del segle V (de 55 metres de llargada) ; una fàbrica de salaons i l’absis de la primera basílica, d’època visigòtica; a més de la façana fluvial del segle XVI, coneguda per haver estat dibuixada per Anton van den Wyngaerde durant el Renaixement.
«La troballa d’aquesta muralla és molt important, perquè fins ara no teníem elements per mostrar la part romana de la nostra història, la Dertosa», remarcà l’alcaldessa  Meritxell Roigé, en la presentació del projecte. 
L'accés serà des de la Costa dels Capellans i els panells estaran en quatre idiomes(català, castellà, anglès i francès), a més de Braille. L'espai també disposarà d’una pantalla gegant, de 30 metres de llarg,  just a sobre de la muralla, on es projectaran vídeos per explicar el jaciment i l'evolució de la ciutat al llarg de la seua història. El projecte de museïtzació ha anat a càrrec de l’equip tècnic d’ABS, ja està aprovat i compta amb l’informe favorable del Departament de Cultura de la Generalitat.

D’aquesta manera s’encara la recta final d’un llarg procés per crear un nou espai públic entre la catedral i el riu Ebre, que va arrencar amb l’enderroc de les cases del carrer Croera i que va fer necessàries diferents campanyes d’excavacions. La creació de la plaça també ha trobat diversos entrebancs, com ara l’aturada de les obres i la renúncia de la primera empresa adjudicatària, que ha obligat a fer una segona adjudicació."La museïtzació i posada en valor de les restes arrenca ara perquè no era possible fins que no ha estat adequada la part inferior de la plaça", segons detalla l’alcaldessa. 

L’objectiu del govern municipal és poder inaugurar la plaça a l’estiu, en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021. Pel que fa l’equipament inferior, el Cota 0, dependrà del moment en què s’adjudiquen finalment les obres, admet Roigé. 

Comentarios
Multimedia Diari