Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un total de 221 parelles surten al clàssic ball de mantons d’Ulldecona

Es tracta d’un dels actes més multitudinaris,  emblemàtics i que ningú no es vol perdre de les Festes Majors d’Ulldecona, que se celebren fins aquest diumenge 3 de setembre

Marina Pallás

Whatsapp
Ells llueixen pantaló, armilla negra i espardenyes, mentre que elles uns elaboradíssims mantons de Manila de vistosos colors. Foto: Joan Revillas

Ells llueixen pantaló, armilla negra i espardenyes, mentre que elles uns elaboradíssims mantons de Manila de vistosos colors. Foto: Joan Revillas

Aquest dilluns per la nit Ulldecona va celebrar un dels actes més multitudinaris i emblemàtics de les seues festes majors: el ball de mantons. Es tracta d’un acte molt tradicional que molts esperen amb il·lusió i que omple d’orgull els falduts. Recentment, per la seua llarga tradició, ha sigut inclòs a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre.

Enguany es van aplegar, dilluns a la nit, un total de 221 parelles de balladors. L’acte compta sempre amb la participació de la Banda de Música d’Ulldecona i l’actuació dels Gegants i Geganters.

Un dels atractius del ball i pel qual és tan reconegut és poder veure de prop els mantons de Manila que porten les balladores, alguns dels quals són centenaris i heretats de mares a filles.

Els homes llueixen pantaló negre, camisa blanca, armilla negra i espardenyes, a més d’un puro que els dóna l’Ajuntament abans de començar a ballar. Elles, que es preparen per al ball amb una hora d’antelació, porten faldes, el cabell recollit i tibant i un gran mantó de Manila de colors variadíssims i vistosos, sovint amb dibuixos de grans flors.

Les parelles de ball a vegades ja estan concretades abans de nàixer: és costum al poble que les famílies emparellen els xiquets, i s’acostuma a seguir ballant per festes majors amb aquella persona la resta de la vida, es tinga més o menys relació.

Per una altra banda, a causa de la pluja, el ball de mantons infantil que s’havia de celebrar aquest dimarts s'ha ajornat fins el dissabte 9 de setembre a les 18.30 hores. També per aquesta raó el Shopping & Food Night  es traslladarà al pavelló cobert. Si la pluja ho permet, dijous se celebrarà el Ball de Mantons Juvenil, amb xiquets de 9 a 14 anys.

Temas

Comentarios

Lea También