Un total de 221 parelles surten al clàssic ball de mantons d’Ulldecona

Es tracta d’un dels actes més multitudinaris,  emblemàtics i que ningú no es vol perdre de les Festes Majors d’Ulldecona, que se celebren fins aquest diumenge 3 de setembre

29 agosto 2017 17:32 | Actualizado a 29 agosto 2017 17:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dilluns per la nit Ulldecona va celebrar un dels actes més multitudinaris i emblemàtics de les seues festes majors: el ball de mantons. Es tracta d’un acte molt tradicional que molts esperen amb il·lusió i que omple d’orgull els falduts. Recentment, per la seua llarga tradició, ha sigut inclòs a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre.

Enguany es van aplegar, dilluns a la nit, un total de 221 parelles de balladors. L’acte compta sempre amb la participació de la Banda de Música d’Ulldecona i l’actuació dels Gegants i Geganters.

Un dels atractius del ball i pel qual és tan reconegut és poder veure de prop els mantons de Manila que porten les balladores, alguns dels quals són centenaris i heretats de mares a filles.

Els homes llueixen pantaló negre, camisa blanca, armilla negra i espardenyes, a més d’un puro que els dóna l’Ajuntament abans de començar a ballar. Elles, que es preparen per al ball amb una hora d’antelació, porten faldes, el cabell recollit i tibant i un gran mantó de Manila de colors variadíssims i vistosos, sovint amb dibuixos de grans flors.

Les parelles de ball a vegades ja estan concretades abans de nàixer: és costum al poble que les famílies emparellen els xiquets, i s’acostuma a seguir ballant per festes majors amb aquella persona la resta de la vida, es tinga més o menys relació.

Per una altra banda, a causa de la pluja, el ball de mantons infantil que s’havia de celebrar aquest dimarts s'ha ajornat fins el dissabte 9 de setembre a les 18.30 hores. També per aquesta raó el Shopping & Food Night  es traslladarà al pavelló cobert. Si la pluja ho permet, dijous se celebrarà el Ball de Mantons Juvenil, amb xiquets de 9 a 14 anys.

Comentarios
Multimedia Diari