Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un viatge al passat carlista de Móra d’Ebre i Móra la Nova

El periodista riberenc Jordi Duran guanya el Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila amb una obra sobre la vida de Daniel Serres Loran

A.Caralt

Whatsapp
L’escriptor i periodista morenc, Jordi Duran, ahir.  FOTO: JOAN REVILLAS

L’escriptor i periodista morenc, Jordi Duran, ahir. FOTO: JOAN REVILLAS

El periodista riberenc Jordi Duran Suàrez (Móra la Nova, 1965) s’ha endut el Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila amb l’obra De missa i de dretes. Daniel Serres i Loran, política i societat a Móra d’Ebre i Móra la Nova, 1891-1939. El fil argumental de l’obra és la trajectòria vital de Daniel Serres i Loran, polític i advocat d’una coneguda nissaga carlista de Móra d’Ebre que fou afusellat pel furor revolucionari el 1936, amb l’inici de la Guerra Civil. 

Al voltant d’aquesta figura de molta influència en el seu moment i oblidada actualment, Duran repassa els principals esdeveniments sociopolítics del país vistos des de la comarca de la Ribera d’Ebre, al llarg de cinc dècades, de final del segle XIX al final de la Guerra Civil.

Serres i Loran va néixer el 1890 a la capital de la Ribera d’Ebre. Amb bona capacitat per als estudis, es titulà a la facultat de dret amb matrícula d’honor. Entrà a la política de manera activa aproximadament l’any 1913, quan va participar en un acte multitudinari dels partidaris del carlisme. Amb 24 anys va ser designat candidat a les eleccions provincials, fins a sortir escollit com a diputat provincial i posteriorment com a membre integrant de l’assemblea de la Mancomunitat. La dictadura de Primo de Rivera estroncà la seva carrera política, dedicant-se a partir de llavors plenament a la seva tasca professional com a advocat. 

Tot i mantenir la seva filiació carlista, detalla Duran, el seu paper en les activitats que conspiraven contra la República va ser secundari. L’any 1936, ell i el seu germà van ser executats pels revolucionaris. «No estem davant d’un currículum com el d’Artur Bladé i Desumvila o Martí Rouret, però sí prou rellevant i interessant per dedicar-li atenció».

El periodista es va topar amb la figura de Serres quan investigava l’evolució del vot de dretes a la Ribera d’Ebre, especialment a Móra d’Ebre i Móra la Nova.

L’obra serà publicada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i passarà a formar part de la Col·lecció Daliner amb el número 14. L’autor és un periodista de llarga trajectòria a les Terres de l’Ebre i que l’any 1989 va guanyar el prestigiós Premi de Narrativa Ribera d’Ebre a Vinebre.

La decisió del jurat ha estat molt disputada, pel fet que s’hi van presentar diverses obres de gran qualitat, entre elles el treball Cent anys d’escoles. La construcció del model escolar liberal al partit de Gandesa (1834-1931).

El premi s’ha atorgat en un acte celebrat a Móra la Nova. Els organitzadors van deixar un llaç groc a la cadira reservada per al conseller de Cultura, Lluís Puig.

Demà es presenta  a Móra d’Ebre

El XVIII Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila es presenta demà, dijous, per primer cop als lectors en un acte organitzat a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, a les 20 hores. La presentació comptarà amb la presència del mateix Jordi Duran i anirà a càrrec de l’escriptor i periodista Toni Orensanz.

Temas

Comentarios

Lea También