Un viatge fins a les arrels familiars

Infantil. Montse Pallarés, Cinta Ramos i Bruna Roca,  mare, filla i néta respectivament, són les protagonistes del llibre ‘El viatge de la Bruna, del Pirineu al delta de l’Ebre’

31 agosto 2020 15:17 | Actualizado a 03 septiembre 2020 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:


Mare, filla i néta. Tres dones de generacions diferents són les impulsores del llibre infantil El viatge de la Bruna, del Pirineu al delta de l’Ebre. El text original és de Montse Pallarés (Roquetes), les il·lustracions són obra de l’artista Cinta Ramos Pallarés, arrelada al Pallars Sobirà, mentre que la Bruna Roca és la protagonista del relat i autora de les guardes del llibre. 

La història comença quan «la Bruna que fins ara sempre havia viscut entre les muntanyes dels Pirineus, viatja al delta de l’Ebre amb els seus pares i la seva gossa. Serà un viatge agredolç perquè, si bé allà hi trobarà un gran escalf humà, també hi viurà una aventura inoblidable, on coneixerà una realitat que no la deixarà indiferent». Aquest és el fil conductor del llibre que Montse Pallarés va imaginar en un dels viatges que sovint fa al Pirineu per visitar a la seva filla i néta. «Estant allà vaig pensar a escriure i explicar una història a la Bruna, la meva néta, però sense cap idea de continuar ni de seguir. I un dia, mentre la família dormia, em vaig llevar molt aviat i vaig escriure dos folis. L’endemà li vaig ensenyar a la meva filla i ella em va animar continuar escrivint», explica Montse Pallarés. 

Encoratjada, també, «per la idea de pensar que d’aquesta manera la Bruna tindria alguna cosa meva per llegir quan fos més gran», l’autora va començar a escriure el relat quan la seva néta tenia 3 anys. «L’he seguit a intervals, reprenent la història en determinats moments i en altres parant. Com que aleshores no tenia la idea de publicar-lo vaig seguir de manera informal», afirma Montse Pallarés, qui va acabar la història fa cosa d’un any. «Llavors, li vaig demanar a la meva filla Cinta Ramos que fes alguna il·lustració i així va ser com ella va començar a participar en el conte, però sense gens de pressa ni pensant en la seva publicació», afirma l’autora.

Natura i paisatge
Pel que fa al procés d’il·lustració, Cinta Ramos explica que «en estar separades per quilòmetres de distància perquè la meva mare viu al Delta i jo als Pirineus, he anat treballant amb tota la llibertat, i li anava ensenyant a distància tot el que anava fent». I seguint el relat del llibre, la natura i el paisatge del delta de l’Ebre i dels Pirineus són els protagonistes. «Aquí als Pirineus, jo miro per la finestra i estic enmig de les muntanyes i per mi la natura és el meu dia a dia. Visc envoltada de natura. Igualment, també conec el paisatge i la natura del delta de l’Ebre, de quan vivia a les Terres de l’Ebre. És per això que la natura s’expressa d’una manera innata en cadascuna de les il·lustracions», afirma Cinta Ramos. 

Així doncs, a través de l’aquarel·la i dels llapis de colors, la il·lustradora aconsegueix la màxima expressivitat dels dos territoris. «He utilitzat colors molt vius per reflectir la vivesa de la naturalesa, tant del Delta com dels Pirineus», afirma. A més, també hi ha diverses històries, en el mateix conte infantil, il·lustrades en tinta. 

En tot moment, les seves creacions han comptat amb la supervisió de la Bruna. «En ser la meva filla la protagonista del llibre, evidentment, em va venir molt de gust implicar-la, perquè la Bruna ha nascut i crescut veient-me dibuixar i pintar, i ella també ho ha fet des de sempre. De fet, la Bruna ha fet les guardes del conte i també els retrats de la meva mare i meu», explica Cinta Ramos.
I així, treballant a sis mans, és com totes tres generacions han enfortit els seus lligams familiars amb el territori, des del

Comentarios
Multimedia Diari