Una càmera al pont Lo Passador vigila el trànsit de maquinària agrícola pel Delta

Els pagesos han de netejar obligatòriament els tractors i altres vehicles per evitar l’expansió del caragol poma

15 octubre 2019 11:20 | Actualizado a 19 octubre 2019 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una càmera instal·lada al pont Lo Passador sobre el riu Ebre, entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, vigila la maquinària agrícola que treballa al delta de l’Ebre. Es tracta d’una de les novetats d’enguany del Pla de lluita contra la plaga del caragol poma, que es troba estesa pel marge esquerre del Delta i en punts concrets del dret.

Coincidint amb la recta final de la sega de l’arròs i el xafat dels rostolls, el Departament d’Agricultura ha recordat que aquest pla estableix la neteja obligatòria de la maquinària agrícola després d’haver treballat en camps d’arròs del marge esquerre del Delta, així com també després d’haver treballat en finques infestades del marge dret, per evitar la propagació de l’espècie invasora.

El compliment d’aquesta normativa està sota vigilància del Cos d’Agents Rurals, la Unitat de Medi Ambient (URMA) del Cos de Mossos d’Esquadra, la unitat DEPRONA de la Guardia Civil i els cossos de les Policies Locals de Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta.

«La instal·lació de la càmera permetrà una vigilància eficaç del pas de maquinària agrícola les 24 hores del dia i durant tot l’any entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, amb l’objectiu de poder tenir un millor control que el vehicles que hi circulin tinguin el certificat oficial de neteja», remarca el Departament d’Agricultura.

Tot l’any

Cal recordar que aquesta mesura és d’aplicació durant tot l’any, tant en les labors en sec de preparació del terreny, com en els tractaments fitosanitaris, l’abonament, la sembra, la recol·lecció i en xafar els rostolls. Es va establir per impedir que la maquinària transportés caragols o postes des de camps infestats (majoritàriament del marge esquerre) a camps lliures de la plaga i evitar així una de les causes de la seva expansió.

Per facilitar el compliment d’aquesta obligació, Agricultura compta amb dos punts de neteja gratuïts de la maquinària agrícola de l’arròs: l’un a Deltebre, i l’altre al Canal Marítim en el terme municipal d’Amposta, gestionats per Agroserveis.

Aquesta empresa expedeix un certificats oficials de neteja que garanteixen el compliment d’aquesta obligació i permeten la circulació lliure de la maquinària fins nou destí de treball.

L’objectiu principal és «sensibilitzar i dissuadir els usuaris de la maquinària agrícola per evitar nous focus de caragol poma en finques lliures i així recolzar l’activitat del conreu de l’arròs».

Sancions

Tot i això, els incompliments a aquesta mesura seran denunciats d’acord amb allò que estableix la Llei de Sanitat Vegetal, que qualifica d’infraccions greus i determina sancions mínimes de 3.001 i fins a 120.000 euros.

Rafel Verdiell, del sindicat agrari Unió de Pagesos, afirma que els arrossaires del Delta tenen molt assumides aquestes mesures per lluitar contra una plaga amb la que hauran de «conviure durant anys».

El  Delta tanca una collita extraordinària de vora 140 milions de quilos d’arròs

Els arrossaires del Delta de l’Ebre encaren els últims dies de la sega, que es preveu acabar aquesta setmana amb la recol·lecció de les varietats més tardanes. 

Enguany s’han confirmat les previsions i es tancarà una de les collites de més producció dels últims anys, amb prop dels 140 milions de quilos d’arròs, segons les dades d'Unió de Pagesos. 

Finalment, les relatives baixes temperatures del passat mes de maig no van afectar el desenvolupament de la planta, que va poder madurar de forma òptima, mentre que la calor de l’estiu va ajudar a mantenir a ratlla els fongs. 

A això cal afegir l’efectivitat de les actuacions que es fan per evitar que el caragol poma perjudiqui els camps d’arròs, amb mesures com els tractaments amb saponines i la sembra en sec, cada vegada més estesa al territori.  Tot plegat, ha permès comptar amb una molt bona collita i amb un producte de gran qualitat. 

«Tot i que els preus es troben estancats des de fa anys i hem tingut una reducció dels ajuts, enguany en general podem estar satisfets», comenta al Diari Rafel Verdiell.

Comentarios
Multimedia Diari