Una càmera vigilarà l’expansió de la plaga del caragol poma

S’ubicarà al pont Lo Passador sobre l’Ebre, per controlar la maquinària agrícola

23 marzo 2018 11:39 | Actualizado a 05 abril 2018 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat instal·larà una càmera per reforçar la vigilància contra l’expansió de la plaga del caragol poma al delta de l’Ebre. S’ubicarà al pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja i controlarà el pas de maquinària agrícola les 24 hores. 

El Pla de lluita contra aquesta espècie invasora que es menja la planta de l’arròs estableix la neteja obligatòria de la maquinària agrícola després d’haver treballat dins de camps del marge esquerre del Delta per poder passar al marge dret (lliure de la plaga amb alguns focus puntuals).

La mesura és d’aplicació durant tot l’any, tant en els treballs en sec de preparació del terreny com en els tractaments fitosanitaris, l’adobament, la sembra, la recol·lecció i l’aixafada dels rostolls. Aquesta mesura es va establir per impedir que la maquinària transportés caragols o postes des de camps infestats a camps lliures de la plaga. L’incompliment d’aquesta mesura suposa una infracció greu de la Llei de sanitat vegetal i està tipificada amb sancions de 3.001 a 120.000 euros.

 Per facilitar el compliment d’aquesta obligació, el Departament d’Agricultura ha establert dos punts de neteja gratuïts de la maquinària agrícola de l’arròs: l’un a Deltebre, i l’altre al canal Marítim en el terme municipal d’Amposta, gestionat per una empresa autoritzada que expedeix certificats oficials de neteja que garanteixen el compliment d’aquesta obligació i permeten la circulació lliure de la maquinària fins a la nova destinació de treball.

 Una de les novetats importants d’enguany és la instal·lació d’una càmera de videovigilància al pont Lo Passador que permetrà als cossos policials un control eficaç del pas de maquinària les 24 hores del dia i durant tot l’any.

També s’ha establert controlar el moviment de planter d’arròs, prohibit des de l’hemidelta esquerre al dret i amb necessitat de comunicació a Agricultura en la resta dels casos entre finques. I és que aquest fet també ha estat causa de nous focus d’expansió del cargol poma.

Per evitar nous focus de caragol poma en finques lliures, s’ha reforçat la coordinació entre els cossos policials (policies locals de Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta, Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i cos d’Agents Rurals). En aquest sentit, s’ha aprovat un protocol de vigilància i uns calendaris d’actuació.

Comentarios
Multimedia Diari