Una dotzena de prestigiosos xefs posen en valor la cuina de les Terres de l’Ebre

El Celler Cooperatiu de Gandesa acull la segona edició de GastroEbre, amb jornades professionals i demostracions de cuina en directe emprant productes de proximitat

29 octubre 2019 11:40 | Actualizado a 01 noviembre 2019 12:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Celler de la Cooperativa de Gandesa, que tot just enguany celebra el seu centenari, acull des d’ahir i fins avui al migdia la segona edició de GastroEbre. GastroEbre va nàixer el 2018 amb l’objectiu de promoure i difondre els productes i la gastronomia de les Terres de l’Ebre, especialment l’oli de les DOP oli Terra Alta i DOP oli Baix Ebre-Montsià, l’arròs de la DOP del Delta de l’Ebre s i els vins de la DO Terra Alta. La primera edició es va celebrar a Horta de Sant Joan, i l’èxit i la bona acollida va animar l’organització a promoure la segona edició, que ha tingut lloc a Gandesa.

«Es tracta de deslocalitzar els esdeveniments i anar al propi territori per treballar amb els mateixos productes de proximitat, per promoure i potencial el producte local», explicava ahir el director de GastroEbre, Lluís Bofill.

Per a aconseguir-ho, l’esdeveniment ha comptat amb una dotzena de prestigiosos xefs que han fet demostracions de cuina en directe. Així per exemple ha participat Josep Roca del Celler de Can Roca, Fran López de Villa Retiro, Jeroni Castell de Les Moles, Vicent Guimerà de l’Antic Molí i d’altres com Rubén Campos del Rincón de Diego, Teima Caballé del Restaurant Sol, etc. Avui també hi participa el reconegut pastisser Christian Escribà.

Aquestes jornades estan concebudes com una trobada professional dedicada als productes agroalimentaris i a la cuina de les Terres de l’Ebre, i han de servir per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners, amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels professionals i les empreses dels sector gastronòmic d’aquestes contrades.

Ahir molts estudiants de cuina es van apropar a la inauguració de l’esdeveniment. Una de les demostracions en directe fou la del sommelier Josep Roca, qui va ensenyar el procés creatiu gastronòmic a partir del vi, mostrant condiments elaborats amb garnatxa blanca, varietat insígnia de la Terra Alta. «És molt important que la cuina abrace el vi», explicava el reconegut sommelier. Roca va valorar positivament la evolució que ha fet la denominació ebrenca. «Crec que la DO Terra Alta mai no ha estat tan bé com ara mateix. A més, tenim molta gent jove amb una mirada molt sensibilitzada del culte a la terra, i que elaboren una gran varietat de vins».

L’arròs del Delta de l’Ebre serà protagonista durant la jornada d’avui dimarts, en una sessió inèdita amb tres joves xefs del territori: Teima Caballé del Restaurant Sol (L’Ampolla), Rafel Muria del Restaurant Quatre Molins (Cornudella de Montsant), i Pau Castell de Les Moles (Ulldecona) que protagonitzaran la cloenda d’aquesta segona edició de GastroEbre.

Festa del Vi de la Terra Alta

D’altra banda, ahir també va celebrar-se la la jornada professional de la Festa del Vi de la DO Terra Alta, a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre. La jornada, en un marc incomparable com és l’Església del Poble Vell, va comptar amb la participació de 34 cellers participants i fins a 240 persones nscrites. La jornada, que enguany ha assolit la cinquena edició, estava adreçada a restauradors i sommeliers.

El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, s’ha mostrat satisfet amb aquestes xifres que baten rècords de participació un any més. «La gent ja ho té cada any a les seues agendes, i s’hi apropa gent d’arreu de Catalunya. Crec que és un indicador de bona salut, la Terra Alta està viva», declarava.

Durant el pròxim cap de setmana, el sector vitivinícola terraltí mostrarà múscul amb les activitats enoturístiques, els tastos i la mostra de vins a Gandesa.

Comentarios
Multimedia Diari