Una empresa de Caseres manté la màgia del cinema a pobles ebrencs

La petita empresa familiar Circuit Cinema Escarceller distribueix i exhibeix les últimes novetats de la cartellera en nou municipisde la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre

19 mayo 2017 23:52 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El 2007, Aleix Peris, fill de l’empresari i alcalde de Caseres, Josep Maria Peris, va decidir agafar les regnes del Circuit Cinema Escarceller, una empresa de distribució i exhibició de pel·lícules creada al poble terraltenc de Caseres per Javier Escarceller, tiet de l’alcalde, a mitjan segle XX i que durant dècades va permetre portar als pobles menuts de la Terra Alta la màgia del cinema.

Escarceller també fou el fundador del Cinema Moderno de Caseres, «que des del 1950 no ha deixat de fer cinema», explica el seu nebot Josep Maria Peris.

«L’any 2007 el meu tiet tenia 90 anys i el maquinista del Circuit havia mort. L’empresa portava cinema a sis pobles de la comarca. Vam decidir agafar nosaltres el negoci i donar-li un nou impuls», explica el nebot.

El nou equip de treball va ampliar horitzons i va arribar a distribuir pel·lícules a una dotzena de municipis de diverses comarques, xifra que ara s’ha reduït a una desena pel cost del procés de digitalització dels cinemes.

Així, el Circuit Escarceller distribueix les pel·lícules als cinemes dels pobles d’Horta de Sant Joan, Arnes, Batea, Gandesa, Flix, Ascó, la Pobla de Massaluca i Vandellòs, a banda de Caseres. En altres municipis, resta pendent si el seu propietari –sigui l’Ajuntament, una societat o una entitat– assumeix el cost de la digitalització de la sala.

El Departament de Cultura disposa d’un ajut per a les sales on ja es projectava cinema amb anterioritat. I aquest és el cas, ja que les pel·lícules del Circuit es projecten en sales de cinema construïdes per aquest ús, tot i que hi ha casos com Ascó, on la pel·lícula s’ofereix al casal municipal.

 

Les novetats, als pobles

Peris admet que amb la digitalització s’ha perdut l’encant que suposava el trasllat i exhibició d’un lloc a l’altre dels rotllos de pel·lícula de 35 mil·límetres.

«En canvi, però, s’ha guanyat en qualitat de la projecció i en el fet que ara els veïns poden veure les novetats que s’estrenen al mateix mes. Quan nosaltres les exhibim encara estan a les multisales». Ahir, per exemple, els veïns de Gandesa van poder gaudir d’un dels últims èxits: Interstellar.

La tasca de l’empresa és contractar la pel·lícula i repartir els costos de l’exhibició entre els diversos cinemes d’àmbit municipal on es projecta. «D’aquesta manera, s’estalvien costos per als cinemes i es poden veure pel·lícules. D’una altra manera no es podria pagar». A cops, i si no hi ha operari de màquina, també ofereixen el servei d’exhibició, a banda de la distribució de la cartelleria. «En alguns pobles, però, el cinema té el seu propi operari i projecten ells la pel·lícula».

A banda de la projecció en sala tancada, l’empresa també ofereix el servei a l’estiu de cinema a l’aire lliure, que enguany, per exemple, ha tingut una molt bona acollida en municipis del litoral de l’Ebre i Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari