Una figura de la Cinta de tres metres presidirà la façana de la Catedral

El quart centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta preveu més de setanta activitats dins l'Any Jubilar 2017 atorgat pel Papa

19 mayo 2017 17:22 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una escultura de quasi 3 metres d’alçada de la Mare de Déu de la Cinta presidirà la fornícula central de la façana de la Catedral de Tortosa. Així ho ha avançat la Reial Arxiconfraria de la Cinta en la presentació de les activitats per commemorar, el 2017, el quart centenari de l’Arxiconfraria (creada el 1617) i l’Any Jubilar que, per aquesta fita, ha atorgat el papa Francesc.

L’obra d’aquesta escultura ha estat encarregada al prestigiós escultor Marco Augusto Dueñas. Algunes de les seues obres es poden veure a l’exterior de la basílica de Sant Pere, al Vaticà, o a la façana exterior de l’Almudena, a Madrid. «Ens agradaria que la col·locació d’aquesta escultura fos el primer impuls per acabar restaurant com cal tota la façana de la catedral de Santa Maria», ha apuntat el primer majordom de l’Arxiconfraria, Francesc Viñes, juntament amb el prior de l’Arxiconfraria, mossèn Josep M. Membrado, el comissari de l’activitat, Luis J. Muñoz, i la segona majordoma, Bàrbara Marro.

L’escultura tindrà un cost de 105.000 euros i s’estan demanant aportacions per finançar-la. «No tots els dies se celebren els 400 anys, i ha de durar 400 més», han apuntat des de l’Arxiconfraria, que afirma que l’escultura, de marbre de Carrara, realçarà tota la façana del temple religiós. La Mare de Déu estarà dempeus, oferint la Cinta a la ciutat i, ara, també al riu. «Volem que quede bé amb el conjunt de la Catedral, però, alhora, que no siga massa clàssica o igual a la que tenim», han explicat des de l’Arxiconfraria. L’escultura serà beneïda el 10 de setembre.


Nou reliquiari
L’Arxiconfraria també ha avançat que en aquests moments s’està creant un nou reliquiari de la Cinta que substituirà el perdut a la Guerra Civil Espanyola, per tenir-ne dos per qüestions de seguretat. Existeixen dos fragments de la Santa Cinta. Actualment la Catedral de Santa Maria conserva el petit. El reliquiari gran (de 1619), amb la relíquia, està desaparegut d’ençà de la Guerra Civil. De moment, al febrer es presentarà la nova caixa de transport del reliquiari, feta per Joaquim Marro i Joaquim Ginovart.

L’Any Jubilar servirà per apropar la relíquia de la Cinta a llocs on la Mare de Déu és venerada. Serà el cas de l’anada a la basílica de Santa Maria del Pi, a Barcelona; a l’abadia de la Santíssima Trinitat de les Mares Benedictines d’El Tiemblo, a Àvila; a Villar de Cañas, a Conca, on va tenir lloc el miracle de les campanes; o a Vic, on una colònia de tortosins va continuar mantenint el culte a la patrona de la ciutat.

Durant tot l’Any Jubilar, la capella de la Cinta de la Catedral romandrà oberta (i sempre acompanyada), en horari de 17 a 19 hores de dilluns a dissabte i de 10 a 14 hores els diumenges. Per fer-ho possible, la Reial Arxiconfraria crearà un grup de voluntaris.

El pressupost de tot el calendari d’actes puja a 169.750 euros.

El logotip de l’Any Jubilar, que es veurà en banderoles i lones, és obra de la dissenyadora gràfica i il·lustradora Núria Baset.

Comentarios
Multimedia Diari