Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una fuita de cru a la plataforma Casablanca el 2010 arribarà a judici

L’Audiència Provincial veu indicis per processar els encarregats de la seguretat i control medioambiental

ÀNGEL JUANPERE

Whatsapp
Una embarcació de Salvamento Marítimo netejant la taca de petroli originada a la plataforma. FOTO: MINISTERIO DE FOMENTO

Una embarcació de Salvamento Marítimo netejant la taca de petroli originada a la plataforma. FOTO: MINISTERIO DE FOMENTO

Tots o alguns dels encarregats de la seguretat i control medioambiental de la plataforma Casablanca, on el 2010 es va produir una fuita de cru, seran jutjats per un delicte contra el medi ambient. Així ho ha decidit l’Audiència Provincial de Tarragona, que d’aquesta forma revoca la interlocutòria d’arxiu dictada inicialment pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona i a la qual ha tingut accés el Diari. Ara, la Fiscalia de haurà de redactar les conclusions provisionals, on haurà de reflectir qui o quins dels sis investigats fins ara se senten finalment a la banqueta dels acusats i les penes que demana per a ells.

Els fets van tenir lloc la matinada del 22 de desembre de 2003 quan es van abocar accidentalment diversos metres cúbics de cru al mar –inicialment es van dir que eren 180, però Repsol els va rebaixar el dia següent a entre 30 i 60–. Diverses embarcacions de Salvamento Marítimo i de la pròpia empresa responsable de la plataforma van començar les tasques de dispersió i neteja de la taca de cru, que tenia una extensió d’uns 19 quilòmetres. El mateix dia a la tarda, la taca estava localitzada a 23 quilòmetres de la costa.

La Fiscalia de Tarragona va obrir diligències informatives i, finalment, va portar el cas als tribunals. El Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona va obrir diligencies prèvies el 2011. El magistrat, el 29 de novembre de l’any passat, va dictar una interlocutòria on ordenava l’arxiu de la causa, en la qual figuraven sis investigats, els encarregats de la seguretat i control medioambiental de la plataforma.

El fiscal va presentar un recurs d’apel·lació davant la Sección Quarta de l’Audiència Provincial de Tarragona. Després de la instrucció, considerava que havia elements suficients per continuar amb l’acusació contra les persones encartades. En aquest sentit, deia que els fets introduïts en la denúncia inicial han estat confirmats durant la investigació, o sigui, un risc greu d’afectació de l’equilibri dels sistemes naturals, la qual cosa ha estat corroborat pel dictamen de l’Instituto Nacional de Toxicología.

Pel contrari, la representació dels sis processats instaven a l’Audiència a confirmar la interlocutòria del jutge instructor.

Els magistrats de l’Audiència Provincial consideren que hi ha els elements suficients perquè un tribunal valori si es va cometre un delicte o no. La interlocutòria del jutge instructor identificava el full de ruta del vessament. Va concloure que, segons els diferents informes, es va produir per un factor principal: l’obertura indeguda d’una vàlvula i el trencament mecànic d’una altra. I descartava uns múltiple fallada de seguretat ja que considerava no acreditat que van fallar l’alarma d’alt nivell i els sistemes automàtics de regulació.

La responsabilitat

A partir d’aquí, el jutge instructor considerava que no podia apreciar-se que els responsables de seguretat i manteniment actuessin amb imprudència greu, no sent previsible que una vàlvula quedés oberta per un error humà ni que l’altra tingués un mecanisme intern defectuós i indetectable.

Però aquesta apreciació del jutge instructor no és compartida pels magistrats de l’Audiència. Creuen, al menys en aquest moments del procés penal, que l’obertura indeguda d’una vàlvula de seguretat és un omissió molt greu del sistema de seguretat d’una activitat d’extracció de cru, que comporta importantíssim riscos per a bens jurídics individuals i col·lectius de màxima rellevància constitucional.

Els magistrats valoren tots aquests factors per determinar que el cas ha d’arribar a judici: diferència en els càlculs estimatius que realitzen els tècnics d’una empresa, la pròpia extensió de la taca de cru –19 quilòmetres quadrats–, la proximitat a la costa i el Delta de l’Ebre, i les dades aportades per les confraries de pescadors, que indiquen una reducció significativa en el volum de les captures des del dia del vessament.

Comentarios

Lea También