Una gran xarxa protegeix la façana fluvial morenca dels despreniments

L'obra contractada per l'Institut Català del Sòl completa la protecció dels talussos de la façana fluvial per evitar el risc de despreniments de terres com el veïnat havia advertit sovint

19 mayo 2017 23:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dos mesos després de l’inici efectiu dels treballs de protecció dels talussos del castell medieval de Móra d’Ebre, la magnitud de la intervenció ja és prou visible. Una xarxa de grans dimensions cobreix els talussos de la façana fluvial de la capital, damunt del passeig de l’Ebre, un dels carrers on es va produir el major nombre de queixes per petits despreniments de terres.

Operaris contractats per l’Institut Català del Sòl (Incasòl) s’han enfilat les últimes setmanes als talussos del castell, primer per realitzar tasques de desbrossament de vegetació i posteriorment per col·locar la xarxa, subjectada per un conjunt d’ancoratges.

Aquesta solució permet que la vegetació hi creixi de nou i la malla s’acabi diluint i passi desapercebuda.

L’actuació de protecció dels talussos no només inclou la façana del riu, sinó tot el perímetre de la fortalesa, al carrer de Gràcia i barri de la Citel·la.

De fet, al voltant del castell s’hi preveuen tres tipus d’actuacions en funció de la fragilitat dels talussos; l’encofrat amb formigó per subjectar la paret, la instal·lació de les xarxes i el llançament de formigó a pressió sobre la paret, i en tercer lloc, la col·locació únicament de la xarxa, com a la façana fluvial.

El termini d’execució de les obres és de cinc mesos i, per tant, s’espera que abans de l’estiu estiguin finalitzades. El pressupost és de 360.102 euros, atorgats gràcies a un ajut extraordinari del Departament de Governació.

L’alcalde morenc, Joan Piñol, ha remarcat la celeritat i el bon fer de l’empresa adjudicatària i la bona impressió que està generant l’actuació entre el veïnat afectat. «He parlat amb veïns afectats i responsables del Club Nàutic i estan satisfets per la magnitud i la rapidesa de l’obra en marxa», assenyala.

 

Segona fase prevista

Un cop finalitzada aquesta primera fase, l’Ajuntament de Móra d’Ebre voldria dur a terme una segona fase, de pressupost similar, on s’acabarien els treballs de protecció dels talussos, a la zona de plaça de braus, i en segon terme es condicionaria un sender preexistent entre l’àrea de lleure de l’Aubadera –al costat del riu– fins al castell medieval.

El sender es rehabilitarà i ampliarà –s’han adquirit terrenys a uns particulars perquè així sigui possible– i es construirà, per exemple, un pont de formigó per superar un pas.

La segona fase comptarà amb ajut de la llei de barris aprovada fa anys per a rehabilitar el nucli antic.

Comentarios
Multimedia Diari