Una missió espacial europea estudia llamps gegants al Delta

Investigadors de la UPC han instal·lat un equip pioner per enregistrar les descàrregues elèctriques. Les dades es compararan amb les recollides a l’Estació Espacial Internacional

06 abril 2018 09:26 | Actualizado a 10 abril 2018 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Grup de recerca de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) compta al Delta de l’Ebre amb un ampli equip de detecció de les descàrregues elèctriques que es produeixen durant les tempestes, de molt alta precisió, que permet mesurar els fenòmens al detall i reproduir-los en 3D. 

Es tracta d’una xarxa pionera que s’ha anat perfeccionant per formar part de la missió científica ASIM (l’acrònim d’Atmosphere Space Interactions Monitor) de l’Agència Espacial Europea, per observar, enregistrar i analitzar les tempestes elèctriques més violentes de l’atmosfera. L’objectiu és contrastar les dades recollides per un observatori instal·lat a l’Estació Espacial Internacional (ISS), que mesurarà les emissions terrestres d’alta energia a l’atmosfera, amb les dades obtingudes en diferents punts del planeta, entre ells el Delta de l’Ebre. 

Científics de Dinamarca, Noruega i Espanya, on lidera el projecte l’investigador Víctor Reglero (Universitat de València), porten treballant 12 anys en el projecte, en el qual s’han invertit 70 milions d’euros. El passat 2 d’abril es va produir el llançament del coet amb la missió espacial, des de Cap Canaveral. L’observatori ASIM s’acoblarà a la plataforma externa del Mòdul Columbus de l’Estació Espacial Internacional i mesurarà concretament tempestes extremes, vapor d’aigua, núvols, aerosols i la seva interacció entre l’atmosfera i l’espai. 

Pel que fa a les observacions a la Terra, els investigadors i professors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (UPC) compten també amb equips d’enregistrament a zones com Santa Marta i l’illa de Sant Andrés a Colòmbia o l’illa de Curaçao a Les Antilles, per observar, enregistrar i analitzar sprites i jets gegants. Aquests fenòmens són grans descarregues elèctriques que es generen entre la part superior dels núvols de tempesta i la ionosfera, i poden arribar a una altitud de fins a 90 quilòmetres.

Una gran extensió plana
El Delta de l’Ebre va ser una de les zones escollides per les seves característiques, amb grans extensions planes i «importants tempestes elèctriques, sobretot entre finals d’estiu i el mes d’octubre»,explica al Diari David Romero, del Grup de Recerca de Llamps. 

Així, els investigadors disposen d’una xarxa amb punts d’enregistrament a Deltebre, (seu del Parc natural del Delta), les instal·lacions de Món Natura Delta; l’Illa de Buda; la seu de l’IRTA a Amposta, l’Observatori de l’Ebre a Roquetes i al terme municipal d’Ascó. 

Objectius

Segons explica Joan Montanyà, director del grup de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió, «les dades que obtingui la missió ASIM seran molt valuoses per estudiar el canvi climàtic, l’efecte hivernacle o les tempestes severes».També seran de gran utilitat «per desenvolupar nous instruments d’anàlisi dels fenòmens magnètics i descobrir els misteris de la generació de tota mena de fenòmens elèctrics a l’atmosfera terrestre. De fet, el coneixement sobre l’origen, la naturalesa i el comportament d’aquests fenòmens violents és una incògnita des de fa anys», afegeix el científic.

Comentarios
Multimedia Diari