Una nova DANA posa a prova la fragilitat del front costaner del delta de l’Ebre

L’episodi preveu acumulacions de pluja de fins a 100 litres per metre quadrat, nevades en punts del massís del Port i onades de 2,5 metres al litoral de les Terres de l’Ebre

17 marzo 2020 10:20 | Actualizado a 17 marzo 2020 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una nova DANA (depressió aïllada a nivells alts) està previst que deixi pluges intenses i temporal marítim a tot el territori, amb possibles nevades també al massís del Port. La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), va emetre ahir una alerta per pluja, neu i tempestes. «Les precipitacions més importants, molt probablement fortes i persistents, s’esperen en la meitat nord de la Comunitat Valenciana, sud de Catalunya, la província de Terol i altres zones del quadrant nord-est peninsular i Balears», apuntava l’alerta, activa fins demà dimecres.

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu precipitacions acumulades de 100 litres per metre quadrat. «La depressió en superfície impulsarà vent de component est, amb algunes ratxes fortes a punts del litoral i prelitoral». Aquest fet produirà un temporal marítim i es preveu que les onades màximes superin els 2,5 metres.

Aquest nou temporal, encara que menys intens, arriba quan al territori encara són presents els efectes del Glòria del finals del mes de gener.

 A l’Illa de Buda, obres d’emergència d’aportació d’arena han permès crear un cordó per tancar i separar la llacuna litoral dels Calaixos de Buda del mar, que s’havia trencat per la força de les onades. 

A la barra del Trabucador, s’està pendent de l’obra d’emergència que ha d’executar el servei de Costes de Tarragona (en quan ho permeti l’actual situació d’emergència sanitària pel coronavirus) i que preveu també l’aportació d’arena per condicionar la barra fins a la punta de la Banya, refeta de forma precària per l’empresa salinera Infosa i que es va tornar a trencar recentment. 

El propietari d’una part de l’illa de Buda, Guillermo Borés, alerta de les conseqüències que pot tenir aquest nou episodi de meteorologia adversa a la zona. «Mai havia estat tan debilitat el cordó d’arena que separa les llacunes del mar. Mai havia estat tan estret, i mai havia estat tan indefensa la llacuna dels Calaixos», afirma. 

Les pluges intenses arreu de la conca de l’Ebre han comportat també l’increment de cabals al riu, amb previsió que arriben als 1.600 metres cúbics per segon a Saragossa. 

Desembassaments
Així, per fer lloc a l’avinguda prevista, des del sistema de pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix s’ha començat a desembassar de forma controlada, fet que ha incrementat també el cabal aigües avall. Els desembassaments van començar ja el passat divendres, quan el cabal a Tortosa va passar de 376 a 602 metres cúbics per segon. Ahir, es van incrementar fins als 912 metres cúbics per segon des del pantà de Flix. 

Des de Protecció Civil de la Generalitat es va demanar estar atents als punts baixos i propers a la llera, per si es produeix alguna petita inundació. 

Comentarios
Multimedia Diari