Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una nova eclosió de mosquits a la Banya afecta el litoral del Montsià

Els últims temporals han inundat bona part d'aquest espai, on no es poden fer tractaments perquè és una zona protegida i d'accés restringit

M.Millan

Whatsapp
Picades de mosquit a una turista dels Eucaliptus. Foto: Joan Revillas

Picades de mosquit a una turista dels Eucaliptus. Foto: Joan Revillas

El litoral sud del Montsià i part del Delta de l’Ebre estan patint aquests dies una nova afectació excepcional de mosquits, procedents de la punta de la Banya.

Els temporals de les últimes dues setmanes han portat pluges importants a la zona litoral de la comarca del Montsià i han inundat extenses zones costaneres del delta de l’Ebre, especialment a la punta de la Banya.

Els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), encarregats de la lluita contra el mosquit, han dut a terme diversos tractaments a les zones naturals properes al litoral i les llacunes, però no poden actuar a l’extensa zona que conforma la punta de la Banya; unes 2.000 hectàrees protegides i d’accés restringit com a Reserva Natural Parcial.

Així, els mosquits de l’espècie Ochlerotatus caspius, especialment virulents, han fet eclosió en gran nombre a la punta de la Banya i han recorregut els escassos tres quilòmetres de la badia dels Alfacs per afectar especialment la zona d’Alcanar Platja, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar.

Es tracta d’una situació excepcional en els 25 anys en què es du a terme la lluita contra el mosquit al Delta de l’Ebre, i que enguany s’ha donat en dues ocasions, per Sant Joan i aquest passat cap de setmana.

«Ja és excepcional que succeeixi una vegada, però el més extraordinari és que s’ha produït en dues ocasions», remarca el tècnic responsable de la lluita contra el mosquit al COPATE, Raül Escosa.

Aquesta nova eclosió de mosquits, que els experts creuen que remetrà en un o dos dies, ha provocat de nou la queixa de veïns i turistes, especialment a Alcanar Platja. En alguns establiments, van esgotar els productes contra els mosquits durant el cap de setmana.

 

Actuació d’urgència

Des de l’Ajuntament d’Alcanar es va acordar amb el COPATE dur a terme un tractament de xoc per tal d’eliminar mosquits, dissabte en zones puntuals d’Alcanar Platja i d’acord amb els veïns, segons detalla al Diari el regidor de Sanitat i Medi Ambient, Jordi Bort, qui admet que aquesta situació excepcional s’ha donat per un estiu també molt atípic des del punt de vista meteorològic.

Però el sector turístic demana solucions per tal que una situació com aquesta no es torni a repetir en els pròxims estius. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Alcanar i el COPATE admeten la necessitat d’establir un protocol d’actuació a la Puna de la Banya, en el que començaran a treballar aquesta tardor.

En primer lloc, cal establir un protocol d’accés a aquesta zona protegida, que permeti dur a terme prospeccions de la presència de larves de mosquit, tal com es fa en altres zones naturals del Delta. També s’hauran de definir les zones més sensibles, els tipus de tractaments i el finançament dels mateixos.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También