Una nova oportunitat per als cavalls abandonats

Reportatge. Al Club Eqüestre Les Il·lusions de Roquetes rescaten cavalls i ases en condicions complicades per recuperar-los i poder brindar als animals una vida digna

22 marzo 2020 19:59 | Actualizado a 23 marzo 2020 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Envoltat pel Parc Natural dels Ports, a la finca Cal Carril de Roquetes, un grup de cavalls corre lliurement mentre d’altres acaben de curar-se. És allí, al Club Eqüestre Les Il·lusions, on molts èquids es recuperen en un ambient relaxat i natural després d’haver sigut maltractats i abandonats. 

Al comandament del centre està Sara Tepass, una alemanya que, després de dedicar-se durant molts anys a l’hípica, va obrir els ulls davant d’una realitat força desconeguda del sector. En dos anys que fa que són a les Terres de l’Ebre han rescatat prop d’una quinzena de cavalls, nou dels quals encara es troben en fase de recuperació o adopció.

«Els inicis del centre van començar a una finca dels afores de Barcelona, on rescatàvem cavalls i els donàvem en adopció. I un dia vam creure que potser era millor compartir públicament el problema pel qual passaven molts cavalls perquè la gent prengués consciència, però ens vam trobar amb més persones que ens demanaven ajuda», deia la propietària del centre. El volum de feina va anar encara més en augment, per això van comprar un terreny a Roquetes per poder millorar les condicions del seu espai.

Segons explicava la propietària de la protectora, gran part d’aquests animals deixats a la seva sort provenen d’hípiques mal gestionades o fins i tot de centres de preparació on s’entrena a cavalls de molt nivell: «La gent es compra un cavall sense consciència i havent muntat dos cops. No tenen en compte que s’han de vacunar i netejar la boca cada any, retallar els cascos cada dos mesos... i així moltes coses més», declarava Tepass, tot afirmant que «molts dels cavalls abandonats que recollim són de famílies de renom i han sigut molt bons competint, però ja no puntuen tant com abans i els abandonen».

Tot i que treballar amb animals és la seva passió, Tepass explica que no és una tasca fàcil: «És una feina que faig sola, de forma vocacional i voluntària, sense cap ajuda», sentenciava. I és que les donacions dels socis ajuden amb el dia a dia, però els tractaments són força cars. «Quan han estat en aquestes condicions tan dolentes només poden menjar fenc i civada en flor durant un any, i són uns aliments  cars», explicava. Tanmateix, per a tots els equins del centre compten amb un servei de veterinari, ferrador i higienista bucal i també ofereixen serveis com la jubilació de cavalls adults o l’allotjament d’animals amb propietari, i això els permet sufragar algunes despeses.

Apadrina un cavall
A banda, per col·laborar en el projecte, qualsevol persona amant dels animals pot apadrinar un cavall, cosa que li permetrà sufragar part de la seva alimentació, al mateix temps que anar a cuidar-lo i treure’l a passejar sempre quan vulgui, així com fins i tot muntar-lo si l’animal té una bona salut.

La seva finca disposa de tres hectàrees de terreny i dues pistes perquè els animals puguin moure’s amb tranquil·litat, així com quatre tipus d’estabulació, manada activa, pàdocs, circuits per a jubilats i sementals i altres tipus de boxes, permetent així poder adaptar el model més adequat perquè cada cavall pugui tenir una vida més digna.

Comentarios
Multimedia Diari