Más de Ebre

Una nova passarel·la de vianants connectarà les dues ribes del riu Sénia

Era una llarga reinvidicació del Castell i Sant Rafel del Riu, dos nuclis que funcionen com un sol poble però que ara veuen limitat el pas pel tancament perimetral de Catalunya i València

MARIBEL MILLAN LÓPEZ

Whatsapp
El pont sobre el riu Sénia entre el Castell i Sant Rafel del Riu.FOTO: JOAN REVILLAS

El pont sobre el riu Sénia entre el Castell i Sant Rafel del Riu.FOTO: JOAN REVILLAS

La Generalitat valenciana construirà en breu una nova passarel·la de vianants, adjacent al pont sobre el riu Sénia que connecta Sant Rafel del Riu (Baix Maestrat) i el barri Castell, a Ulldecona (Montsià).

Es tracta d’una llarga demanda d’aquestes dues poblacions, de 470 i 220 habitants respectivament, que tot i trobar-se en dues comarques i comunitats autònomes diferents, a la pràctica funcionen com un sol poble, pel que fa relacions familiars, laborals, socials i comercials.

Així, el pas a peu o en vehicle és una constant entre les dues bandes del riu, tot i que aquesta realitat està actualment condicionada per la pandèmia del coronavirus i el confinament perimetral de Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Segons denuncien els dos ajuntaments, el pont compta ara amb un pas per a vianants molt estret i perillós, més tenint en compte que hi circulen habitualment molts camions.

Les obres de la nova passarel·la ja han estat adjudicades i es preveu que comencin en les properes setmanes, amb un termini d’execució de deu mesos, segons detalla al Diari l’alcalde Sant Rafel del Riu, Domingo Giner.

Amb un cost de poc més de 295.000 euros, es preveu la construcció d’un itinerari per a vianants i ciclistes, d’uns 170 metres de longitud entre la Plaça de Joan Carles I (Sant Rafael) i el barri del Castell, format per dos trams: un primer tram consistent en una passarel·la annexa al pont actual sobre el riu Sénia i un segon tram que doni continuïtat a la citada passarel·la fins al nucli urbà de Sant Rafel del Riu.

Actualment la comunicació entre Sant Rafel i el barri Castell d’Ulldecona es produeix a través d’aquest pont sobre el riu Sénia i d’una rotonda urbana formada pels carrers Vinaròs i Carretera de Tarragona, totes dues de titularitat municipal, que connecten la CV-11, de la Generalitat valenciana, amb la TV-3319, de titularitat de la Generalitat catalana. Aquest itinerari és el que s’utilitza principalment com a accés a la la població de la Sénia i la Tinença de Benifassà des de la zona de Vinaròs i Traiguera, i a la inversa, «mentre no s’executi el projecte de l’autovia A-7 i variant de San Rafel», apunten des de la Generalitat de la comunitat veïna.

La realitat de les zones limítrofs

Tot plegat, es durà a terme just en el moment en què el pas entre les dues comunitats està més limitat que mai, arran de les restriccions per la pandèmia de Covid-19. Així, només es permet per qüestions laborals i de necessitat.

L’alcaldessa pedània o representant de l’Ajuntament d’Ulldecona al barri Castell, Eli Itarte, detalla al Diari que les relacions entre les dues bandes són molt fluïdes, ja que hi ha famílies repartides entre els dos nuclis, xiquets que van cada dia a l’escola de Sant Rafel, o gent que viu a una banda i treballa a l’altra. «Ara només podem passar per causa justificada, com anar a la farmàcia, a la gasolinera, a l’escola, ...».

«Entenem que viure al límit administratiu comporta complicacions en situacions com la que vivim, però el confinament perimetral hauria de permetre excepcions en municipis com el nostre», afirma l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

L’alcalde de Sant Rafel del Riu, per la seva banda, lamenta que es posi l’accent en la vigilància mentre que en altres qüestions hi ha certa descoordinació, per exemple a nivell sanitari. En aquest sentit, explica el cas d’un veí que va creuar el riu per anar a veure a familiars, i va ser multat tant pels Mossos d’Esquadra a la part catalana, com per la Guàrdia Civil a la valenciana.

Temas

Comentarios

Lea También