Una oportunitat per conèixer com era l’Amposta del segle XX

La Festa del Mercat a la Plaça permet recuperar espais com la Barberia de Garriga

15 mayo 2018 10:02 | Actualizado a 16 mayo 2018 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta va experimentar l’any 1908 un creixement urbanístic, econòmic i social molt important. Va ser l’any en què se li va atorgar el títol com a ciutat. En commemoració a aquesta època tan destacada, l’any 2008 a Amposta va néixer la Festa del Mercat a la Plaça, un esdeveniment que s’allarga durant tres dies en els quals la capital del Montsià fa una recreació històrica i cultural de principis del segle XX. 

Si ens traslladem a l’Amposta del segle passat, trobem la Barberia de Garriga com un dels punts principals al municipi. Molt més que un negoci, era un punt de confluència, de trobada, per a molts dels ciutadans que n’eren clients. Ubicada al carrer major, el centre comercial en aquella època, la barberia tenia sempre els ulls i les orelles ben obertes, i n’eren ben famosos les tertúlies que s’organitzaven al vespre quan la gent plegava de treballar. 

L’any 1988 la barberia va tancar les seves portes, i es pensava que mai es reviurien les tertúlies entre aquelles quatre parets. Això es creia fins que l’any 2009, en la segona edició de la Festa del Mercat a la Plaça, Joan Garriga, procedent de la família propietària de la famosa Barberia de Garriga, va decidir recrear durant aquests tres dies el negoci al qual el seu pare, i abans el seu avi, tants anys i esforços hi havien dedicat. 

Garriga conserva, gràcies al seu pare, la gran majoria dels estris de la barberia de l’època, fins i tot peces de la decoració i del mobiliari, com és el cas d’una butaca que gairebé té 100 anys. Butaca històrica on, al llarg dels anys, i en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, hi han estat asseguts personatges polítics com Jordi Pujol, Artur Mas, Miquel Iceta, i també l’actor Joan Pere. 

A més a més, tots els anys la barberia s’ubica al mateix lloc on havia estat sempre, al carrer Major número 17.

Les tertúlies
Tot i que va començar com un aparador expositiu de tots aquests elements, a partir de l’any 2013 Garriga va decidir que volia recuperar l’esperit viu del negoci, i va iniciar les tertúlies, recreant aquelles converses que mantenien els homes quan es reunien al vespre a la barberia. Des de llavors, són molts els espectadors que presencien les tertúlies any rere any, on es tracten temes d’actualitat de l’època. En acabar, sempre canten la seva cançó d’Amposta, i fan participar el públic perquè la cantin amb ells. 

Les mítiques tertúlies a la Barberia de Garriga són una de les moltes representacions que Amposta prepara per al proper cap de setmana del 18 al 20 de maig, amb la Festa del Mercat a la Plaça. Una festa popular que ha anat creixent cada cop més, amb una major implicació per part dels ciutadans, que des del primer dia se la van fer seva, i amb un gran volum de visitants forans. L’ambientació de la festa és molt acurada, traslladant així els visitants a la vida de fa un segle. 

Comentarios
Multimedia Diari