Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una oportunitat per conèixer com era l’Amposta del segle XX

La Festa del Mercat a la Plaça permet recuperar espais com la Barberia de Garriga

Maria Noche

Whatsapp
Imatge de la peculiar barberia en una edició passada de la Festa del Mercat a la Plaça. FOTO: Ajunt. Amposta

Imatge de la peculiar barberia en una edició passada de la Festa del Mercat a la Plaça. FOTO: Ajunt. Amposta

Amposta va experimentar l’any 1908 un creixement urbanístic, econòmic i social molt important. Va ser l’any en què se li va atorgar el títol com a ciutat. En commemoració a aquesta època tan destacada, l’any 2008 a Amposta va néixer la Festa del Mercat a la Plaça, un esdeveniment que s’allarga durant tres dies en els quals la capital del Montsià fa una recreació històrica i cultural de principis del segle XX. 

Si ens traslladem a l’Amposta del segle passat, trobem la Barberia de Garriga com un dels punts principals al municipi. Molt més que un negoci, era un punt de confluència, de trobada, per a molts dels ciutadans que n’eren clients. Ubicada al carrer major, el centre comercial en aquella època, la barberia tenia sempre els ulls i les orelles ben obertes, i n’eren ben famosos les tertúlies que s’organitzaven al vespre quan la gent plegava de treballar. 

L’any 1988 la barberia va tancar les seves portes, i es pensava que mai es reviurien les tertúlies entre aquelles quatre parets. Això es creia fins que l’any 2009, en la segona edició de la Festa del Mercat a la Plaça, Joan Garriga, procedent de la família propietària de la famosa Barberia de Garriga, va decidir recrear durant aquests tres dies el negoci al qual el seu pare, i abans el seu avi, tants anys i esforços hi havien dedicat. 

Garriga conserva, gràcies al seu pare, la gran majoria dels estris de la barberia de l’època, fins i tot peces de la decoració i del mobiliari, com és el cas d’una butaca que gairebé té 100 anys. Butaca històrica on, al llarg dels anys, i en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, hi han estat asseguts personatges polítics com Jordi Pujol, Artur Mas, Miquel Iceta, i també l’actor Joan Pere. 

A més a més, tots els anys la barberia s’ubica al mateix lloc on havia estat sempre, al carrer Major número 17.

Les tertúlies
Tot i que va començar com un aparador expositiu de tots aquests elements, a partir de l’any 2013 Garriga va decidir que volia recuperar l’esperit viu del negoci, i va iniciar les tertúlies, recreant aquelles converses que mantenien els homes quan es reunien al vespre a la barberia. Des de llavors, són molts els espectadors que presencien les tertúlies any rere any, on es tracten temes d’actualitat de l’època. En acabar, sempre canten la seva cançó d’Amposta, i fan participar el públic perquè la cantin amb ells. 

Les mítiques tertúlies a la Barberia de Garriga són una de les moltes representacions que Amposta prepara per al proper cap de setmana del 18 al 20 de maig, amb la Festa del Mercat a la Plaça. Una festa popular que ha anat creixent cada cop més, amb una major implicació per part dels ciutadans, que des del primer dia se la van fer seva, i amb un gran volum de visitants forans. L’ambientació de la festa és molt acurada, traslladant així els visitants a la vida de fa un segle. 

Temas

Comentarios

Lea También