Una ruta literària recordarà la figura de Manuel Pérez Bonfill

El treball de recerca de batxillerat d’Anna Tomàs, alumna de l’Institut Dertosa, ha impulsat la iniciativa que mostrarà la faceta literària, docent, familiar i política de l’autor tortosí

15 junio 2021 09:59 | Actualizado a 15 junio 2021 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vida i treball de l’escriptor Manuel Perez Bonfill serà protagonista d’una ruta literària per Tortosa que tindrà lloc el pròxim 21 de juny. 
L’esdeveniment, que commemorarà el tercer aniversari de la mort de Perez Bonfill, sorgeix a partir de la realització del treball de recerca d’Anna Tomàs, alumna de 2n de batxillerat de l’institut Dertosa, centre on l’escriptor va exercir com a docent durant més de 40 anys. En el seu treball, Tomàs ha realitzat una extensa investigació sobre diferents àmbits de la vida de l’autor Tortosí, més enllà de la part literària com la seva faceta docent, política i familiar.

La iniciativa permetrà conèixer i aprofundir més sobre l’escriptor i la seva obra gràcies a la visita d’espais lligats a la seva vida i història i a la participació de familiars, amics i companys que repassaran la seva trajectòria des d’un àmbit més personal i que llegiran fragments de la seva obra.

La visita començarà a la plaça Gerard Vergés amb parlaments a càrrec d’Anna Tomàs, i membres de l’entorn docent del centre i seguirà cap a la biblioteca Marcel·lí Domingo. Allà es recordarà «Amb algunes branques d’olivera», el primer llibre publicat de Pérez Bonfill el 1991. A continuació, el trajecte es dirigirà cap a la localització de l’escola de dansa d’Anna Maria Bel, esposa de Pérez Bonfill al carrer Mercaders, on l’escriptor va passar molts moments. Allí, Bel mostrarà la seva part més familiar i es durà a terme una actuació de dansa i una lectura. Finalment, la ruta acabarà al carrer Hemingway, al refugi antiaeri on es tractarà la part més ideològica de Pérez Bonfill i es recordarà l’etapa de Guerra de l’autor i els seus articles sobre Ernest Hemingway. Tot i que al llarg de la ruta, no hi ha cap parada a l’institut Dertosa, anteriorment anomenat Joaquín Bau, la seva trajectòria docent, queda representada al llarg de la ruta amb la participació d’antics companys de docència de l’escriptor: «La faceta docent queda representada en les persones que hi participen. A més, la ruta comença a la plaça Vergés que és la localització anterior de l’institut», apunta Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa.

La ruta es realitzarà en dos torns, a les 18 i a les 19.30 h del 21 de juny i tots els interessats hauran d’inscriure’s prèviament a la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

Tasca cultural i pedagògica
Manuel Pérez Bonfill representa un important paper en la cultura de la ciutat. Per aquest motiu, hi ha la voluntat de no deixar aquesta ruta com una activitat puntual.«La ruta ens permetrà que les generacions futures puguin conèixer més qui va ser Manuel Pérez Bonfill, què va representar per a la ciutat i la seva innegable vàlua literària», ha dit Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa. Subratlla, també que «la idea és donar continuitat a la ruta, lligada també a aquesta data, que és quan ens va deixar».  Pérez Bofill va morir el 19 de juny de 2018 a l’edat de 91 anys. Durant la seva vida es va dedicar a la tasca pedagògica i literària amb diversos llibres publicats i amb la col·laboració en diferents publicacions periodístiques de l’Ebre. Va formar part de diferents iniciatives culturals i va ser fundador de l’Aula de Teatre de l’Institut Joaquin Bau.

El 2010 va rebre la distingidacreu de Sant Jordi, i el 2016 se’l va anomenar Fill predilecte de la ciutat de Tortosa

Comentarios
Multimedia Diari