Una supervivent de l'accident de Freginals: 'Ironies del destí, hem de dir que som afortunats'

"És un espectacle completament esgarrifós veure el que ha passat aquí", ha comentat l'alcalde del poble, José Roncero, visiblement afectat.

19 mayo 2017 19:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sofía Cabanes i Anna Zaera

Silenci, com si el temps hagués quedat parat. Era l'ambient que es respirava a primera hora del matí en el punt quilomètric 333 de l'AP-7 a l'altura de Freginals (Montsià), on l'accident d'un autobús ha arrabassat la vida a tretze universitàries estrangeres.

Per camins paral·lels a la via s'havien aproximat alguns veïns d'aquest petit poble de 400 habitants, que observaven consternats com les primeres víctimes eren carregades en els vehicles funeraris.

"És un espectacle completament esgarrifós veure el que ha passat aquí", ha comentat l'alcalde del poble, José Roncero, visiblement afectat.

Al lloc han arribat desenes de mitjans de comunicació, al qual els cossos de seguretat han mantingut a certa distància i han demanat tenir la màxima cura en la difusió d'imatges perquè podrien ferir la sensibilitat, sobretot de les famílies de les víctimes.

Al cap i a la fi, era l'escena d'una de les tragèdies a la carretera més greus dels últims anys a Espanya.

L'últim autobús d'una expedició d'un total de cinc, que transportava estudiants d'Erasmus que tornaven a Barcelona de la nit de la 'cremà', a les falles de València, bolcava abans de les sis del matí després d'un "cop de volant" del conductor, cosa que ha portat a les autoritats a apuntar inicialment al "factor humà" en l'origen del sinistre.

"Ironies del destí, hem de dir que som afortunats", ha lliscat ja a Tortosa (Baix Ebre) una de les estudiants supervivents quan Dídac Ramírez, el rector de la Universitat de Barcelona -on estudiaven la majoria dels Erasmus accidentats-, s'ha acostat per consolar-la.

"Tots ells estan en la contradicció interna pel fet de saber que potser els que viatjaven al costat d'ells van morir i tu t'has salvat", ha assenyalat el rector.

A l'Hotel Corona de Tortosa s'ha instal·lat el centre de coordinació i d'atenció a les víctimes. Allà han acudit les màximes autoritats, entre elles el president català, Carles Puigdemont, el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Però també molts alcaldes i representants institucionals de tot les Terres de l'Ebre que han volgut mostrar el seu suport als comandaments que s'encarreguen del dispositiu.

Mentre alguns polítics prenien cafè al bar del centre en una pausa de respir, molts dels periodistes de desenes de mitjans que han arribat a Tortosa passaven les cròniques.

Alienes a aquest atrafegament, les víctimes que han quedat il·leses i algunes que han estat donades d'alta durant el matí als hospitals de la zona han estat ateses en una sala del mateix hotel.

Creu Roja ha desplaçat fins a 22 professionals per atendre els joves. "La majoria de nois són estrangers. Ens comuniquem en francès, anglès, italià o alemany, però també hi ha alguns catalans", ha explicat la psicòloga de la Creu Roja Lourdes Carrascón.

"Intentem que puguin manifestar l'ensurt que han patit, que preguntin tot el que faci falta i que ens expliquin el que han viscut. Ells mateixos marquen els temps. Estan molt afectats, com és lògic, però intentem que tinguin respostes en tot moment i que no es quedin aturats", ha relatat Carrascón.

Tots els estudiants que es troben a l'Hotel Corona han pogut contactar amb les seves famílies. Des de la Creu Roja els han facilitat carregadors de mòbil perquè mantinguin un contacte constant amb el seu entorn. Alguns fan pinya entre ells i són atesos en grup. Altres simplement demanen intimitat.

A l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on es troben alguns dels companys d'aquests estudiants, la solidaritat dels ebrencs s'ha fet patent. No han parat d'arribar trucades i gent preguntant si feia falta donar sang per atendre les víctimes.

No obstant això, el banc de sang de l'hospital té de moment les necessitats cobertes i ha demanat als donants que tornin dijous que ve, quan calculen que faran falta reserves.-

Comentarios
Multimedia Diari