Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Una vuitantena d’actes a la segona edició d’Orígens a la Ràpita

Demà el barri del Xicago recupera la seua essència tradicional, en una festa de recreació que busca homenatjar els avantpassats

Marina Pallás

Whatsapp
L’any passat l’ambientació i milers de persones van omplir els carrers de la Ràpita.  FOTO: Joan Ràpita

L’any passat l’ambientació i milers de persones van omplir els carrers de la Ràpita. FOTO: Joan Ràpita

L’arribada del pailebot Santa Eulàlia provinent del port de Barcelona, prevista per a demà a les 17 hores, donarà el tret de sortida a la segona edició d’Orígens a la Ràpita, que s’allargarà fins diumenge. La festa, després de la gran acollida que va tenir l’any passat en la seua primera edició, ha crescut exponencialment i hi ha programats una vuitantena d’actes.

La festa busca homenatjar els avantpassats rapitencs, recordar el poble que va ser a principis de segle, així com fer alhora un treball d’investigació per recollir documentació de la vida a l’època i transmetre-ho a les generacions futures. Sense dubte són dos els grans sectors de la població que es recrearan amb actes i activitats: els mariners i els pagesos.

A principis de segle la Ràpita era tant marinera com pagesa. «Sovint han predominat més els mariners, tots tenim familiars o vinculació amb els mariners, però també hem sigut molt pagesos, de l’arròs, les olives o les garrofes. A l’estiu durant la veda els mariners treballaven al camp, per exemple. I la nostra cuina és una mescla de mar i muntanya», explica el regidor d’Identitat, Rafa Balagué.

Una de les característiques d’aquest esdeveniment és la implicació de la ciutadania. Així, hi ha previst que es vesteixin fins a 3.000 persones. 
També cal remarcar que els actes i activitats són especialment organitzats per una trentena d’entitats i associacions del municipi. Així, per exemple, els mariners jubilats de la confraria prepararan el dinar popular, l’Associació de la Morra organitza una competició i el Club d’Escacs farà enfrontar-se  pagesos i mariners.

Enguany, una de les decisions de l’organització, encapçalada per la Regidoria d’Identitat, ha estat la d’ampliar la programació nocturna durant els tres dies d’Orígens. Així, la nit de divendres, l’acte inaugural comptarà amb l’estrena del nou espectacle de Pili Cugat i Carlos Lupprian, titulat Terra de Salines, que donarà pas a continuació a l’espectacle literari i musical del pastor Jesús Pescador. La música també serà la protagonista de la nit a l’escenari principal situat darrere la Casa del Mar, amb les actuacions de la companyia Jas Dansa, i de la Rondalla Rapitenca amb Sílvia Ampolla, i la Rondalla Suquet d’Anguila amb Guardet lo cantador, a més de la participació dels cantadors locals Paco lo Xatet i Mari la de Benet. A dos quarts d’una començarà el ball a l’antiga platja de l’Arenal, a càrrec de l’orquestrina de l’Agrupació Musical Rapitenca.

Dissabte a les vuit del vespre s’estrenarà l’obra de Xip Xap Toristes i a les nou hi haurà concert amb la Coral Veus dels Alfacs i un concert acústic del grup Equus. A les deu es viurà les emocions de la lectura poètica que Carme Cruelles oferirà a bord del vaixell centenari Sant Ramon, al moll de les ‘golondrines’. I a les onze de la nit, Orígens viurà el gran concert de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca acompanyada del cantautor Pep Gimeno ‘Botifarra’. Una actuació gratuïta que tindrà lloc a la plaça Agustí Vizcarro. Finalment, diumenge la cloenda estarà protagonitzada pel grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que han recuperat per primer cop cançons de la Ràpita.

Comentarios

Lea También