Unió de Pagesos preveu una primavera complicada amb el caragol poma al Delta

El sindicat agrari confia que el grup ad hoc creat per executar el pla de lluita contra la plaga permetrà evitar la descoordinació dels últims anys

19 mayo 2017 20:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Sense notícies del fred i amb les altes temperatures registrades aquest hivern, la plaga del caragol poma al delta de l'Ebre amenaça amb ressorgir a partir de la primavera de forma més intensa que aquestes últimes temporades. Així ho han advertit els responsables d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre davant la constatació que en algunes zones deltaiques el gasteròpode invasor no ha hibernat, deixant rastres visibles de postes recentment. Això obligarà els arrossaires a incrementar la despesa en tractaments amb saponina i cianamida per evitar que s'acabi menjant les tiges primerenques de l'arròs. El sindicat agrari confia que la comissió ad hoc posada en marxa per executar el pla de xoc contra la plaga permeti millorar la coordinació de les accions previstes, després de les mancances detectades els últims anys.

"Esperem una primavera molt complicada: en moltes zones el caragol no ha hibernat i continua actiu. S'han vist postes recents, de poques setmanes. Estem en ple hivern i el caragol va ponent", ha admès el nou coordinador territorial d'Unió de Pagesos a les Terres de l'Ebre, Hilari Curto. Constaten els arrossaires que la plaga, tal i com la coneixen des de fa set anys al delta de l'Ebre, ja no és la mateixa, molt més adaptada i amb la climatologia a favor: són poc tolerats a les baixes temperatures que, precisament, enguany no han arribat.

Tot plegat obligarà el sector a redoblar els esforços a partir de la primavera. Amb la previsió que l'aigua torni a inundar els camps a mitjan abril i la posterior sembra de l'arròs, arribarà el moment crític: el caragol ataca i devora, especialment, les tiges de la planta en els primer estadis de creixement. Això, precisa Curto, suposarà "un cost afegit elevat" que hauran d'assumir els propis arrossaires a l'hora d'efectuar el tractaments previstos –saponina i cianamida- en els primers moments de la sembra, durant el primer mes de vida de la planta, per "minimitzar" els seus efectes devastadors sobre la collita.

Havent assumit ja que la plaga no podrà ser eradicada completament del delta de l'Ebre, Unió de Pagesos confia, però, que la posada en marxa del grup ad hoc –amb representants de regants, cooperatives, ecologistes i institucions científiques-, amb l'objectiu d'implementar el pla de lluita amb 5 milions d'euros de finançament europeu fins 2020, permeti posar fi a la descoordinació i "manca de lideratge". Malgrat els quantiosos recursos econòmics esmerçats, lamenten les "incongruències" i el "desgavell" viscuts fins aquests moments, que consideren han llastat l'efectivitat de les mesures aprovades: "fins ara, anàvem sempre darrere del caragol i arribàvem tard i malament".

Rafel Verdiell, membre de la comissió permanent del sindicat, ha recordat, per exemple, els retards respecte les dates anunciades de tancament de l'aigua als camps, complicant l'execució de les tasques prèvies per part dels agricultors. "Enguany, per primera vegada, s'ha començat a fer bé", ha subratllat. Tant Verdiell com Curto consideren que les actuacions previstes i, sobretot, la sectorialització del Delta per atacar la plaga de forma més directa en zones més reduïdes acabi resultant efectiva a mig termini. Reclamen també que es destinin més recursos a la recerca.

 

Ampliar les trampes de la mosca de l'olivera

Els responsables del sindicat, que han presentat aquest dimarts al matí els objectius i els membres de la candidatura de les Terres de l'Ebre que concorreran a les eleccions agràries del pròxim 28 de febrer, han valorat també positivament el sistema de trampes que s'ha començat a utilitzar enguany per atacar una altra plaga, la mosca de l'olivera. Tot i que aquesta temporada la seva presència ha estat inferior, sostenen que l'efectivitat del mètode alternatiu als tractaments aeris "pot ser molt efectiu i econòmic", això sí, si es mantenen els ajuts agroambientals europeus per finançar-la i ampliant la superfície al Baix Ebre i el Montsià. En aquest sentit, han demanat al Departament d'Agricultura que reobri la inscripció perquè molts agricultors que es van quedar fora en el moment de presentar la Declaració Única Agrària (DUN) puguin acollir-se per al present període de cinc anys del Pla de Desenvolupament Rural.

 

"No estem a favor de nous regadius"

D'altra banda, Unió de Pagesos ha celebrat l'ampli seguiment de la "manifestació massiva" del passat diumenge a Amposta en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre i ha reiterat la seva aposta per una "regulació de punta a punta del riu" –incloent les concessions hidroelèctriques i d'altres- que possibiliti un cabal ambiental suficient per al tram final i, al mateix temps, mantenir els regadius. "No estem a favor de nous regadius", ha refermat Verdiell. "Hi ha dos extrems i estem al mig", ha apuntat gràficament Curto sobre la posició del sindicat. Assegura que els nous projectes de reg que es plantegin han de ser "eficients i sostenibles" . Aposten per dialogar al respecte amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre, a qui plantejaran també que els cabals dels canals de regadiu del tram final del riu es reconeguin també com a cabal ecològic.

Comentarios
Multimedia Diari