Unió de Pagesos reclama el pagament dels ajuts agroambientals als arrossaires del delta de l'Ebre

El sindicat agrari denuncia l'incompliment del Pla d'Acció contra el caragol maçana per part del Departament d'Agricultura

19 mayo 2017 22:18 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unió de Pagesos reclama al govern espanyol que faci efectiu el pagament de la seva part dels ajuts agroambientals de l'arròs corresponents al 2014, uns 7,2 milions d'euros per a uns 2.000 arrossaires del delta de l'Ebre, i que són cofinançats conjuntament amb la Generalitat i la Unió Europea. El sindicat traslladarà aquest dijous a la tarda al conseller d'Argricultura, Jordi Ciuraneta, la necessitat d'exigir a Madrid aquests diners o, com a mínim, que el Govern avanci la seva part. En el context de la mateixa reunió, convocada per abordar la plaga del caragol maçana, els representants sindicals han denunciat l'incompliment per part del Departament d'Agricultura del Pla d'Acció contra la plaga d'aquest.

Segons recorda Unió de Pagesos, el Consell de Ministres encara no ha aprovat la transferència dels 3,2 milions d'euros que ha d'abonar als productors tot i que va ser aprovada per la Conferència Sectorial d'Agricultura del passat 16 d'abril. D'aquest pagament depenen també les aportacions d'1,8 milions d'euros de la Generalitat i els 2,2 restants de la Unió Europea.

Per això, reclamen el seu pagament i que Ciuraneta pressioni Madrid perquè es produeixi urgentment, atès que els pagesos han hagut de fer front, novament a les despeses derivades de la lluita contra el caragol maçana com la compra i aplicació de saponines, les passades tardor i primavera, així com el manteniment de mesures individuals de contenció o la reparació de les estructures de reg.

De fet, el caragol maçana continua sent un dels grans maldecaps del sector de cara aquesta campanya i, en aquest sentit, Unió de Pagesos ha denunciat l'incompliment per part del Departament d'Agricultura de l'acord signat amb el sector el passat 14 de març per implementar el Pla d'Acció contra la plaga aquest 2015. Retreuen la manca de coordinació, els retards i incompliments en el seguiment de les mesures, així com la manca d'informació del Departament als afectats sobre les mesures dutes a terme, a més de no precisar la previsió pressupostària per executar el pla.

El sector, a més, demana el resultat dels estudis anunciats per Agricultura sobre els efectes de la salinització dels arrossars arran la inundació amb aigua del mar. "La greu amenaça que suposa el cargol poma, tant per la producció d'arròs com per l'ecosistema protegit del Delta, i el perill que s'estengui a altres zones humides de les zones septentrionals d'Europa, creiem que porten a qualificar l'actuació d'Agricultura de greu irresponsabilitat", argumenten.

Comentarios
Multimedia Diari