Usuaris de la Via Verda de la Terra Alta denuncien la falta de cobertura en cas d'emergència

L'orografia de la zona dificulta la cobertura del telèfon mòbil. El Consell de la Terra Alta vol instal·lar una xarxa Wifi en punts concrets i senyalitzats

19 mayo 2017 19:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Es calcula que més de 40.000 persones transiten anualment per la Via Verda de la Val de Zafán, 130 quilòmetres entre la Puebla de Híjar i Tortosa que ressegueixen una antiga via de tren desmantellada. Un dels punts més atractius és el tram de la Terra Alta, pel seu paisatge enmig de muntanyes;però les condicions orogràfiques fan també que pràcticament no hi hagi cobertura de mòbil en tot el recorregut, de manera que no es pot trucar a emergències en cas d’accident o qualsevol altra eventualitat. Tampoc no hi ha cap pal d’emergència dels que el 112 instal·la en zones de muntanya, senyalitzant els punts concrets on hi ha cobertura per fer una trucada de socors.

Cal tenir en compte, a més, que la Via Verda compta amb nombrosos túnels, molt llargs, majoritàriament il·luminats, però on hi ha major risc de poder patir alguna caiguda.

Usuaris i empreses turístiques demanen una solució, ja que es tracta d’un actiu turístic que va a l’alça i per on transiten tant ciclistes experimentats com famílies amb nens petits, segons explica Vicent Ibáñez, responsable de l’empresa de lloguer de bicicletes Esgambi i de l’equipament turístic de l’Estació de Benifallet.

Com a exemple, l’accident que van patir dues dones el cap de setmana passat, quan circulaven en un bicicleta per a dues persones prop de la Fontcalda. En un tram de desviament, amb una pendent pronunciada que segons asseguren no estava senyalitzada, van perdre el control i es van accidentar. Una d’elles va perdre el coneixement. Els seus acompanyats van haver d’anar fins a la Fontcalda per poder fer la trucada a emergències. L’ambulància va accedir al lloc traient els pilons de ferro que eviten el pas de vehicles a motor.

El Consell de la Terra Alta, gestor de la Via Verda al pas per la comarca, ha contactat amb les empreses de telefonia, les quals han posat sobre la taula les dificultats per poder cobrir aquest tram de forma efectiva. «Es tracta d’una zona de muntanyes i valls abruptes. Es requeririen moltes antenes, seria molt car i malmetria el paisatge», admet el president del Consell Comarcal, Carles Luz.

Així, s’estan buscant alternatives. El Consell ha redactat un projecte per instal·lar una xarxa Wifi en punts concrets i senyalitzats del recorregut, de manera que els usuaris podrien fer les trucades d’emergència a través d’Internet, amb aplicacions com la mateixa del 112 o Whatsapp. «Es tracta d’instal·lar unes petites antenes de senyal en punts concrets», explica Luz. El Consell busca ara finançament per tal de poder executar aquest projecte.

Cap pal d’emergència 112

Una altra solució podria ser la instal·lació de pals d’emergència del 112 al llarg del recorregut. Aquests pals indiquen zones de cobertura per poder trucar al telèfon 112 en cas d’emergència en zones on, en general, no n’hi ha. Actualment hi ha instal·lats 194 pals a Catalunya, la majoria al Pirineu, i cap a les Terres de l’Ebre: ni a la Via Verda ni a serralades com el Port o Cardó, on hi ha bastants excursionistes.

Amb cobertura al Baix Ebre

La falta de cobertura de mòbil afecta especialment la zona de la Terra alta, mentre que al pas de la Via Verda pel Baix Ebre, més propera a diversos municipis d’interior, sí que n’hi ha a la majoria del recorregut.

Comentarios
Multimedia Diari