Venç la concessió de 30 anys de l’Hospital de Móra d’Ebre

La societat Gecohsa, que depèn de la reusenca Sagessa, manté la gestió en una pròrroga que s’allargarà fins que un nou Govern aprovi la creació de l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre

18 abril 2018 10:10 | Actualizado a 20 abril 2018 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dimecres 18 d'abril finalitza la concessió de 30 anys per la qual la societat Gestió Comarcal Hospitalària SA, Gecohsa, s’ha fet càrrec de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, propietat del Servei Català de la Salut (Catsalut). Però la filial del grup reusenc Sagessa manté de forma interina la gestió del centre hospitalari, per un període mínim de dos mesos més. I és que fins que no hi hagi nou govern de la Generalitat no es pot constituir la nova empresa pública del Catsalut que s’ha de fer càrrec a partir d’ara de la gestió de l’hospital comarcal, Salut Terres de l’Ebre. 

Segons detalla al Diari el director dels serveis territorials de Salut a les Terres de l’Ebre, Ismael Piñas, es tracta d’un dels primers assumptes que tindrà damunt la taula el futur conseller, ja que requereix necessàriament un acord de Govern per tirar endavant. 
Tant des de Gecohsa com des de Salut es remarca que la transició, la durada de la qual és indeterminada a expenses de la situació política catalana, es farà de forma ordenada. Així, la Generalitat garanteix que no hi haurà cap «discontinuïtat assistencial». 

Piñas destaca que, un cop fet el relleu, serà el primer cop en 30 anys que «la gestió d’un centre sanitari de les Terres de l’Ebre es farà directament des de les Terres de l’Ebre». «I com no pot ser d’una altra manera, el Catsalut garanteix que es duran a terme les inversions necessàries perquè l’hospital comarcal estigui a un nivell tecnològic adequat», afirma.  


Salut està ultimant els detalls  i estatuts de la nova societat Salut Terres de l’Ebre, que genera alguns recels entre les administracions locals i comarcals del territori usuari de l’hospital: la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. L’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, defensa que al consell d’administració han d’estar representades les tres comarques usuàries, i no només Móra d’Ebre i la Ribera d’Ebre. «És l’òrgan de decisió i  hem de ser-hi tots els implicats». 

Per contra, des de la Generalitat s’aposta per un consell d’administració més acotat i operatiu, i que sigui el consell de participació on siguin representades àmpliament les administracions i entitats locals. 

Piñol es mostra queixós per la «falta d’informació» de la Generalitat i confia que es duran a terme totes les inversions pendents al centre, valorades en 2,3 milions d’euros. 

Des dels tres territoris també es mostra malestar per la pròrroga de la concessió, tot criticant amb fermesa la gestió reusenca de l’hospital morenc, especialment després que es desviessin 4 milions d’euros dels fons de Gecohsa a l’Hospital Sant Joan de Reus per eixugar dèficits pressupostaris del centre de la capital del Baix Camp.«No volem que amb la nova gestió de l’hospital passi el que ha passat en els últims 30 anys, que Reus ha decidit el que s’havia de fer. Ho hem de decidir des del territori, no des de Reus, Tortosa o Barcelona», conclou Piñol.

Per la seva banda,  els treballadors declinen fer qualsevol valoració fins a conèixer al detall els termes del canvi en la gestió, que encara ningú els ha comunicat, segons confirma la presidenta del comitè d’empresa, Immaculada Martínez.

L'hospital en xifres

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre compta amb una plantilla de 250 treballadors i un pressupost anual d’uns 20 milions d’euros. Anualment s’hi comptabilitzen al voltant de 17.000 urgències, unes 3.700 altes hospitalàries i més de 63.000 consultes externes, segons les dades facilitades per Gecohsa. 

Comentarios
Multimedia Diari