Veïns de Flix alerten que els llots que queden són els més contaminants

La Plataforma Flix Net trasllada el seu neguit sobre com s’ha d’efectuar la segona extracció dels llots i demana més control, especialment tenint en compte el factor aire, ja que els components tòxics són molt volàtils

18 marzo 2018 15:35 | Actualizado a 22 marzo 2018 10:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La plataforma Flix Net alerta que  els llots tòxics que queden a l’embassament de Flix són els més contaminants. A cada punt on es van fer prospeccions s’hi van realitzar estudis i a la plataforma li consta que la part de l’embassament on hi havia una concentració més elevada de pesticides, com DDT i mercuri, no es va extraure en la primera actuació. Ara, esperen que la segona extracció es puga fer amb més garanties i que els treballs tinguen el menor impacte mediambiental possible.

La plataforma Flix Net ha portat a terme xerrades i reunions amb enginyers químics i extreballadors per analitzar com va anar la primera extracció dels llots i definir com hauria de ser aquesta segona, encara sense data.

«Els llots que queden són justament els més nocius. Tenen compostos molt volàtils en contacte amb l’aire i, en el moment de la seua extracció, s’haurà de fer d’una forma molt especial», explica al Diari Òscar Gonzàlez, un dels portaveus de la Plataforma Flix Net. I és que, segons la plataforma, a través de l’aire els compostos poden arribar fins a un radi de 30 quilòmetres.

«Volem que comencen els treballs amb garanties tenint el compte sobretot el factor aire. Una forma de controlar-ho seria instal·lant diverses estacions de qualitat de l’aire, per exemple. Les mesures de prevenció han de ser més intenses que les que es van emprar a la primera extracció», argumenta el portaveu. La plataforma manté una bona comunicació amb l’Ajuntament de Flix i ha realitzat diverses jornades informatives. «Ara estem a l’espera, tant de bo els treballs comencen de forma imminent».

Els treballs de descontaminació del pantà de Flix estan aturats des de l’octubre del 2015. Llavors Acuamed i l’empresa adjudicatària dels treballs, FCC, van assegurar que l’extracció de les 800.000 tones de llots contaminats existents al fons de l’embassament s’havia completat. Però no era així. Al gener del 2016 va esclatar el cas de corrupció al voltant d’Acuamed i van ser detinguts els seus màxims responsables. Informes posteriors van constatar que s’havien quedat sense extreure un total de 79.300 metres cúbics de llots contaminats. 

La nova direcció d’Acuamed es va comprometre a reprendre els treballs i el passat mes de novembre va adjudicar les feines que queden per fer al pantà a la també societat pública Tragsa, per 44,6 milions d’euros i un període d’execució de 19 mesos. Des del passat mes de febrer l’empresa ja és a Flix, a l’espera de poder iniciar la feina. 

La Plataforma Flix Net va nàixer l’any passat amb una quinzena de veïns que van patir fortes olors durant la primera extracció de llots, i han reunit més de 800 signatures. La plataforma va demanar a la Generalitat més control durant la segona extracció. «Hi va haver un cert abandonament a la primera», exposen.

Comentarios
Multimedia Diari