Veïns de Jesús reclamen desguassos a la C-12 per evitar inundacions quan plou

Les cases a tocar de la carretera queden molt afectades quan hi ha precipitacions intenses com la matinada d’ahir

07 noviembre 2020 15:50 | Actualizado a 11 noviembre 2020 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un grup de veïns de Jesús del carrer Hort de Nolla, a tocar de la C-12, encara netejava els desperfectes de l’aigua caiguda ahir de matinada moltes hores després que deixés de ploure. Al jardí i als baixos de casa se’ls va acumular l’aigua de tot el poble, assolint en alguns punts el mig metre d’alçada i provocant nombrosos desperfectes. Els Bombers de la Generalitat van acudir a les tres del matí de divendres amb motobombes per ajudar-los a evacuar l’aigua acumulada.

«El nostre problema és la carretera». Així de concís sintetitza el quid de la qüestió el veí Jordi Royo. «La carretera talla el barranc i no té cap sortida, de forma que l’aigua es queda aquí com un pantà. No es va donar cap tipus de sortida a l’aigua. Aquest cop només ha sigut per la pluja acumulada, però altres vegades baixa el barranc, imagina’t. És un desastre», explica.

Royo es va despertar sobre les 3 de la matinada perquè va sentir bordar els seus gossos. «Sort que vaig anar a rescatar-los, perquè tenim un de menudet que, si tardo més, s’hagués ofegat».

«A mi també em van alertar els gossos», explica la veïna del costat, Marta Vicente. «Vam córrer per retirar coses i les motos que tenim, perquè una vegada ens va entrar aigua fins i tot dins del cotxe. Jo em pensava que era el barranc, i no solament l’aigua del poble. Quan no és una cosa, és l’altra».

Sense encara quantificar a detall els danys, l’aigua ha trencat a priori la depuradora d’una piscina, un cotxet de bateria infantil i un calefactor d’aquests veïns, a més d’embrutar totes les parets de les cases i jardins.

Els veïns expliquen que han traslladat el problema al delegat del Govern. «Tothom ens escolta, però de moment res, i els que anem patint som nosaltres», diu Royo. «Van plantar la carretera i no van fer cap desguàs. Cada vegada se’ns inunda tot amb més freqüència, cada any», apunta Vicente.

L’alcalde de l’EMD de Jesús, Víctor Ferrando, confirma que el problema es va originar amb la construcció de la C-12. «En cas de forts aiguats, tota l’aigua de pluja fa cap a aquelles cases. I l’altre problema és quan baixen els barrancs, sobretot el de les Bruixes, que van a parar a la C-12. Cada cop les sortides de barrancs són més freqüents. Quan es va fer la carretera passava cada 6 o 7 anys i ara passa cada any», afirma.

Ferrando explica que fa 10 anys ja es va redactar un projecte per donar sortida als barrancs, per fer una canalització subterrània per passar per sota de la C-12 i per sota del canal. «Aquest projecte està fet i s’està reclamant des del poble, però la situació econòmica de la Generalitat no és la de fa uns anys», apunta Ferrando.

El que sí està previst i l’equip de govern espera que done solucions almenys als problemes de pluges intenses és la instal·lació d’un sifó amb la nova obra de la rotonda d’accés al poble. «Esperem que, tot i que no la barrancada, almenys això puga millorar la situació quan plou intensament, com en aquesta ocasió. Hi estem insistint». La rotonda està previst que s’execute el proper 2021.

Desperfectes a Paüls

Naturalment Jesús no va ser l’únic escenari ahir d’inundacions per la quantitat d’aigua caiguda. Cal dir que al Parc Natural dels Ports, per exemple, es van registrar fins a 155 litres d’aigua. Els Bombers van fer nombroses sortides per actuar als baixos de cases inundades, com també en el cas d’una al carrer Pare Romanyà, a Roquetes. Un poble que es va aixecar completament enfangat i amb camins impracticables va ser Paüls. La Brigada Municipal va treballar durant tot el dia per fer accessibles camins i carrers, amb la previsió de noves precipitacions a la nit i durant el dia d’avui. «Estem treballant tot el dia per si torna a caure tanta aigua, almenys que puga córrer», explicava l’alcalde Enric Adell. La força de l’aigua va fer caure dos murs de totxos al carrer Escoles.

Comentarios
Multimedia Diari