‘Veus al Silenci’: una jove mirada de la Batalla de l’Ebre

‘Ebre, Art & Patrimoni’. Júlia Urgell és l’autora del projecte que convida la ‘generació Z’ a reflexionar sobre els espais històrics

10 septiembre 2020 07:40 | Actualizado a 10 septiembre 2020 08:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Personalment, trobo que és molt important recordar tot el que ha passat aquí, bàsicament per la frase que es diu sempre i és que la història no s’ha de tornar a repetir»; «La història és important en el sentit que ens recorda tot el que hem viscut, i s’ha de recordar sí o sí»; «Som la conseqüència d’un passat que hi va haver i que és bastant recent». 

Aquestes són algunes de les reflexions que recull la peça audiovisual Veus al Silenci, obra de Júlia Urgell Gironés (la Fatarella, 1993). El projecte –amb el que el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) participa en el cicle ‘Ebre, Art & Patrimoni’ organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre– situa a un grup de joves de la «generació Z» als escenaris més representatius de la Batalla de l’Ebre a la Terra Alta per tal de fer-los reflexionar i interaccionar amb el paisatge que els envolta. 

Dels interessos per la cultura i la comunicació, Júlia Urgell ha desenvolupat diferents projectes audiovisuals: dos videoclips i un videoclip documental pel grup senienc Mascarats (2017-2018) i un projecte propi de documental sobre el grup d’animació de la dècada dels 80 Mas de la Solfa (2019). 

En aquesta ocasió, darrere de la idea d’oferir la visió dels joves en els diferents espais de la Batalla de l’Ebre, Júlia Urgell té la inquietud de «donar a conèixer la interacció que els joves, entre els que m’incloc, tenim en aquests espais històrics que tenen una rellevància i importància a l’hora d’explicar què va ser la Batalla de l’Ebre i què va suposar la Guerra Civil, així com explorar quina relació tenim els joves i les noves generacions». 

En aquest sentit, segueix explicant Júlia Urgell, «volia contraposar el relat que els havia arribat a aquests joves, d’entre 18 i 22 anys, sobre la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil, i si els fets els tenen presents o els veuen lluny, és a dir, fer-los reflexionar i interaccionar amb la càrrega simbòlica del paisatge que els envolta». Veus al Silenci és poesia de Zoraida Burgos, música, passeig audiovisual per espais històrics i afirmacions sobre educació, memòria, antifeixisme i fake news al voltant del llegat de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil. 

«Volia contraposar el relat que els havia arribat a aquests joves, fer-los interaccionar amb la càrrega simbòlica del paisatge que els envolta»

Així és com la diversitat d’opinions s’estén entre les converses dels nou joves de la Fatarella, Vilalba dels Arcs, Corbera d’Ebre, Gandesa i el Pinell de Brai. «Hi ha des de desconeixement d’alguns espais amb certa importància històrica, com és el Campament del XV Cos de l’Exèrcit Republicà que hi ha situat entre els termes d’Ascó i la Fatarella, fins a altres relats molt ben narrats de què va ser la Batalla de l’Ebre, de què va suposar i el llegat de tot això per a les futures generacions, la impremta del feixisme, què va ser i què va suposar...», afirma l’autora de l’audiovisual. Concretament, Veus al Silenci té com escenaris quatre llocs diferents: el Centre d’Interpretació Veus del Front al Pinell de Brai i també a l’exterior en vista a la Serra de Pàndols, el Poble Vell de Corbera d’Ebre, el Campament del XV Cos de l’Exèrcit Republicà i unes trinxeres al terme de Vilalba dels Arcs. La primera projecció de Veus al Silenci va tenir lloc el passat mes d’agost a la Fatarella on, a més del visionament, els joves participants del projecte van conversar amb l’autora per tal d’explicar la seva experiència en el procés de creació de l’audiovisual. 

«Hi ha hagut moltes generacions de silenci a casa, però també a l’escola i molt més com a societat»

Ara, fins al 27 de setembre Veus al Silenci es projectarà als cinc Centres d’Interpretació de la Batalla de l’Ebre: de dimarts a dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores i diumenge de 10 a 14 hores al CI 115 Dies (Corbera d’Ebre); i de dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 hores i diumenge de 10 a 14 hores al CI Hospitals de Sang. (Batea), al CI Internacionals a l’Ebre (la Fatarella), al CI Veus del Front (Pinell de Brai) i al CI Soldats a les Trinxeres (Vilalba dels Arcs).

El silenci
A través de la peça audiovisual, Júlia Urgell trenca el silenci i l’oblit. «Del projecte Veus al Silenci se’n desprèn que hi ha hagut moltes generacions de silenci a casa, però també a l’escola i molt més com a societat. Hi ha fets de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil que encara es viuen com a tabú als mateixos pobles», afirma l’autora de l’audiovisual, qui continua explicant que «on hi ha més tabú és com a societat, ja que moltes vegades convivim o coneixem a persones que van viure la guerra i la van patir, hi ha més por a parlar i la història es queda aparcada per no generar més conflicte, en lloc de poder-la tractar, amb el pas de les generacions, d’una forma totalment calmada». 

«Del projecte, se’n desprèn la necessitat de conèixer la història pròpia i local per poder mirar el present i el futur»

Per últim, Júlia Urgell explica que, en conjunt, les converses desemboquen en «la necessitat d’explicar els fets tant en l’educació formal com informal, de rebre més inputs sobre la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil, i de conèixer la història pròpia i local per poder mirar el present i el futur». I sobre això reflexiona una de les joves: «Com a futura docent que seré, el que hauríem de fer és aprofitar aquests llocs per treballar la història, la història nostra, dels nostres avantpassats, que és un tret d’identitat, en comptes de quedar-nos en una aula».

Comentarios
Multimedia Diari