Vídeo: Interposen sis denúncies per infraccions als correbous de Terres de l'Ebre

Aquesta temporada taurina, AnimaNaturalis assegura haver detectat menors de 14 anys, descàrregues elèctriques, atemptat contra la seguretat de les persones i dels animals, banyes trencades i lesions sagnants

29 noviembre 2018 06:57 | Actualizado a 01 diciembre 2018 15:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La ONG de protecció dels animals AnimaNaturalis ha presentat aquest dilluns 26 d´octubre sis denúncies a la delegació del Joc i d'Espectacles de les Terres de l'Ebre contra els organitzadors i la comissió de bous d´Amposta, Sant Jaume d´Enveja, Mas de Barberans i Xerta. AnimaNaturalis denuncia a més que les penyes taurines estan promovent molt activament la participació de menors als correbous.

 

Tres de les de denúncies són en relació als bous capllaçats celebrats a Amposta, durant les festes de juliol i agost, on AnimaNaturalis ha aportat documentació gràfica que demostra que van participar presumptes menors de 14 anys i que demana que la delegació investigui. En un dels bous embolats celebrats a Amposta, fins i tot s´hi pot veure còm inciten a un menor a encendre les boles de foc a la cornamenta de l´animal, segons mostren les imatges que les mateixes penyes taurines publiquen a les seves pàgines de Facebook. La Penya Taurina l´Afició d´Amposta publica una fotografía d´un bou capllçat titulada “pare i fill”en el que apareixen corrents davant el bou.

 

La conducta dels denunciats incompleix els articles 8 i 10 de la Llei 34 / 2010, de regulació de les festes tradicionals amb bous. La participació de menors de 14 anys és una infracció greu i comporta multes d´entre 601 i 60.000 euros.

 

AnimaNaturalis denuncia que és molt habitual la participació de menors en els bous capllaçats de Terres de l´Ebre, que contabilitzen en uns 50 cada any, i que la majoría de denuncies són arxivades perquè la llei no és clara en quant a la diferencia entre ser espectador i ser participant en el cas dels bous capllaçats. Tot i així, AnimaNaturalis ha aconseguit que aquest any a Santa Bàrbara se li hagi obert un expedient sancionador per la flagrant participació de menors de 14 anys als bous capllaçats de 2017.


Mesures de seguretat i maltractament animal

 

AnimaNaturalis denuncia que, tot i que quant hi són presents amb les càmeres, les penyes i comissions taurines extremen les precaucions, no han pogut evitar que poguessin enregistrar diferents abusos als animals.

 

A principi de la temporada, al mes d´abril a Mas de Barberans, un bou embolat va acabar amb la banya trencada i regalimant sang de la banya i el morro. AnimaNaturalis assegura que els participants acostumen a incitar als bous a saltar obstacles i embestir contra les barreres de ferro, fet que sovint els ocasiona ferides sagnants i lesions, “sense que ningú pari l´espectacle”, es queixa Aïda Gascón.

 

 

“A Xerta, un bou embolat, que per llei només pot durar 30 minuts, es va convertir en una hora de circ lamentable en el que el ramader no aconseguia tornar el bou als torils i durant 25 minuts va estar empaitant el bou donant-li cops amb vares de fusta i propinant-li descàrregues elèctriques”, explica Aïda Gascón, que hi va ser present el passat 3 de novembre. La sanció, assegura, també podría ser una multa d’entre 601 i 60.000 euros.

 

També han denunciat faltes de seguretat que podríen haber posat en perill a les persones i als animals. Durant els bous a la plaça de les festes majors de juliol a Sant Jaume d´Enveja, una vaca va pujar a dalt de les carretes d´un salt, perquè els propietaris de la carreta havien construït una rampa amb tableros de fusta i això facilitava que els animals poguessin pujar. “No va succeir cap desgràcia però a les carretes hi solen haver nens petits i gent gran, a més de la perillositat per a la propia integritat física de l´animal”, es lamenta Aïda Gascón.

Comentarios
Multimedia Diari