Vídeo. Manejar la sala de control de la Central Nuclear d’Ascó des del centre d’interpretació

El centre rep visites escolars durant tot l’any i des d’allí es mostra als alumnes com funciona la planta generadora d’energia a través d’una xerrada i una activitat a la zona museogràfica amb mòduls molt visuals i interactius

24 febrero 2019 08:10 | Actualizado a 25 febrero 2019 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El centre d’interpretació de la Central Nuclear d’Ascó trasllada la planta fora del seu espai habitual perquè els visitants puguin conèixer de primera mà com funciona. Estudiants de diferents edats i de diferents localitzacions s’apropen durant tot l’any a visitar el centre per aprendre com es genera l’energia i per descobrir com funciona, concretament, la Central Nuclear d’Ascó. I ho fan de primera mà, de manera totalment interactiva i visual gràcies als mòduls que incorpora l’espai museogràfic del centre. 

Com es genera l’energia? Que hi ha realment dintre una central nuclear? Quines són totes les mesures de seguretat i de prevenció en un espai generador d’energia com aquest? Aquestes i moltes més són les qüestions amb les quals els escolars arriben habitualment al centre.  

El passat divendres va ser el torn de les alumnes de 3r i 4t de l’ESO del Col·legi Arabell de Lleida. La majoria d’elles van arribar al centre amb molta curiositat i sense una expectativa concreta i, en acabar, asseguraven haver-se sorprès gratament en veure com funciona realment la nuclear, ja que abans de conèixer-ho, l’energia nuclear era un tema que les preocupava i espantava. 

 «No sabíem com funcionava la nuclear, com podien arribar a generar energia...i ens ha sorprès gratament. Pensant amb la nuclear pensava que era tot tòxic, i en conèixer-ho he vist realment que tot es basa amb l’aigua i l’urani, i la veritat m’ha semblat molt interessant», destaca Maria Mateo, una de les alumnes de 4t d’ESO. 

Divendres passat van visitar el centre les alumnes del Col·legi Arabell de Lleida

Per mostrar realment el funcionament de la central i com es genera l’energia, la visita consisteix sempre en dos parts. Es comença amb una petita explicació de què és una central nuclear i de com funciona, acompanyada de molts vídeos i imatges para que s’entengui més fàcilment. En aquesta part, també es resolen tots els dubtes que els visitants puguin tenir. 

Tot seguit, els estudiants poden gaudir de la part interactiva. L’espai museogràfic del centre trasllada els estudiants a la central nuclear d’una manera molt directa (ja que per motius de seguretat no hi poden accedir a la planta real), i ho fa a través d’un ampli ventall de mòduls que els permet tocar, experimentar i viure com funciona. 

A més a més, el centre prepara una activitat que consisteix en entregar als escolars un dossier, adaptat al seu nivell escolar, amb una sèrie de preguntes que han de resoldre a través d’aquesta interacció amb els mòduls de l’espai museogràfic.

Els mòduls
Tots els mòduls incorporats al centre d’interpretació són molt dinàmics i visuals. Aquests estan dividits en dos pisos: al primer els mòduls estan centrats en treballar l’energia i com aquesta es genera, en general. D’aquesta manera els escolars poden descobrir com generar energia pedalant molt fort amb una bicicleta, introduir-se en una càmera d’infrarojos per veure el nivell de calor del seu cos, provar-se els uniformes de seguretat dels treballadors de la nuclear, veure com funciona una dinamo per generar l’energia, com es classifiquen els residus, etc. 

Al segon pis els mòduls mostren com funciona, concretament, la Central Nuclear d’Ascó, amb activitats com una rèplica dels panells de la sala de control a través de la qual els escolars poden emular com si estiguessin treballant en aquesta sala i realitzar, amb uns ordinadors similars, una sèrie de manobres com augmentar la potencia, obrir la vàlvula...

Les alumnes del Col·legi Arabell que van visitar el passat divendres el centre deixaven clar que la interacció amb els mòduls de l’espai museogràfic és la part estrella de la visita, on s’ho passen d’allò més bé introduint-se de primera mà en el món de l’energia. 

Recentment la central ha incorporat sis mòduls nous al centre d’interpretació, que tot i que encara no estan al 100% de funcionament, s’han recuperat de la central de Santa María de Garoña i estan actius al centre. La central de Garoña ha tancat les seves portes i el primer que han desmantellat ha estat el centre d’interpretació, de manera que han traslladat aquests mòduls a la central d’Ascó. Uns mòduls molt antics que són realment la base del funcionament de l’energia nuclear. Un d’ells, a tall d’exemple, és la dinamo per veure com generar l’energia. 

Com a novetat també s’inclou un mòdul amb una visita virtual per la central de Vandellòs II. Cal recordar que el total d’instal·lacions d’ANAV inclouen Ascó I, Ascó II i Vandellòs II. Ja que la planta està enfocada a la Central Nuclear d’Ascó, s’ha volgut incorporar aquesta activitat perquè els visitants coneguin també la central de Vandellòs. 

L’energia nuclear
L’energia nuclear és, segons apuntaven els professors del Col·legi Arabell, un tema important que a quart d’ESO es tracta a l’assignatura de física i química, però sobretot, un tema de cultura general, i per això van creure necessària aquesta activitat. 

«És una necessitat energètica molta gran la que tenim avui dia en la societat. Si volem seguir vivint com fins ara, l’energia nuclear és imprescindible. Per tant, crec que és una visita molt interessant que desmitifica moltes coses sobre aquest tema i fa que les alumnes tinguin una consciència més objectiva del que és», destacava una de les professores del col·legi, Lola Gallego. 

Es podria resumir, d’aquesta manera, com una sortida molt profitosa. «La visita m’ha encantat, ens ha permès aprofundir en els nostres coneixements i avui crec que totes ens emportem d’aquí alguna cosa més que un dia de diversió, si no que hem après moltes coses noves», apunta una altra de les alumnes, Rocio Preda.

Comentarios
Multimedia Diari