Vilalba dels Arcs retira el monument franquista de la Plaça de la Vila

Es guardarà per poder ser exposat més endavant en un museu o centre d'interpretació de la Guerra Civil

06 junio 2017 10:24 | Actualizado a 24 noviembre 2017 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els operaris han començat a retirar aquest dimarts el monument franquista que hi ha a la Plaça de la Vila de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta. Es dona compliment d’aquesta manera a l’acord unànime del plenari municipal, que el passat mes de gener va aprovar la seva retirada atenent a la Llei de Memòria històrica i als informes requerits pel Consistori, descartant finalment la consulta popular que s’havia plantejat en un inici.

Des de l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs han confirmat al Diari que el monument es desmuntarà i es guardarà en un magatzem municipal, mentre es busca un museu o centre d’interpretació on es pugui exposar per explicar els fets de la Guerra Civil.

El monument és una creu als caiguts, on ja es va tapar la inscripció original de  ‘Caídos por Dios y por España ¡ presentes!’. Es va inaugurar durant la postguerra, tot apunta que en record dels Fets de Vilalba. Es tracta d’un enfrontament armat que va tenir lloc tot just després de l’alçament militar l’any 1936 a la mateixa plaça major entre revolucionaris i veïns d’ideologia conservadora i religiosos, amb la mort de desenes de veïns. Acabada la Guerra Civil, la repressió contra els veïns d’esquerres va ser també molt dura, amb moltes morts. Per això els Fets encara són presents al municipi.

Més monuments retirats

La retirada del monòlit de Vilalba arriba només uns dies després que la Diputació de Tarragona ja va procedir a retirar un monument franquista del Coll del Moro a Gandesa. També Horta de Sant Joan ha tret recentment una creu als caiguts de la plaça de Sant Salvador, aprofitant la segona fase de reforma dels carrers del casc antic, mentre que Sant Carles de la Ràpita va retirar la simbologia franquista del Sagrat Cor i la Torre de la Guardiola, al turó del mateix nom, atenent a la Llei de memòria històrica.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Tortosa treballa encara en la reinterpretació del monument franquista de la batalla de l’Ebre que hi ha al bell mig del riu Ebre, per donar compliment als resultats de la consulta popular celebrada fa un any a la ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari