Vinebre habilitarà un museu al Palau Ca Don Joan

Després de la restauració de dos sales, l’Ajuntament treballa en el projecte juntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre. L’espai acollirà les peces del jaciment ibèric Sant Miquel

25 julio 2021 17:00 | Actualizado a 25 julio 2021 17:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vinebre habilitarà un museu al Palau renaixentista Ca Don Joan. Es tracta d’un projecte molt esperat al municipi i que porta anys treballant-se per part del govern local.

Després de molts anys d’esforços i diners invertits, el 2014 Vinebre inaugurava la rehabilitació general de Ca Don Joan. Després, el 2019, s’iniciava la darrera fase, amb la restauració de dos sales de la primera planta, que ja ha conclòs. Ara, es destinarà una d’aquestes dues sales per convertir-la en un museu. El Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona també hi ha contribuït en fases anteriors, i enguany permetrà una nova inversió en aquesta joia plena d’història, que ja s’ha convertit en un actiu turístic més del municipi.

«Vam restaurar dos sales nobles que quedaven per rehabilitar al palauet, i una d’aquestes es destinarà al museu amb el conveni que tenim amb el Museu de les Terres de l’Ebre», explica al Diari l’alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim. «Serà per exposar les peces de l’emplaçament ibèric de Sant Miquel i potser més endavant s’ampliaria». Les peces estan entregades en dipòsit al Museu de les Terres de l’Ebre, i després, se cediran a Vinebre. «Ara ja finalment estem treballant amb els continguts», detalla Carim.

Una joia renaixentista

Ca Don Joan és un palau renaixentista del segle XVI, amb façana barroca i pati interior porxat. Es tracta segurament de l’edifici més emblemàtic de Vinebre. L’edifici és el resultat de diverses intervencions en èpoques històriques diferents, amb una fase important que es va dur a terme a començaments del segle XVIII. Disposa de diverses estances distribuïdes en quatre plantes: dues plantes nobles, un semisoterrani i unes golfes. Ca Don Joan s’organitza al voltant d’un pati central que, juntament amb l’escala monumental i les façanes, constitueixen els elements més destacables de l’immoble. El pati té una acurada decoració de les reixes amb ferro forjat, parets enrajolades i una decoració amb medallons amb bustos de personatges, clara referència als tondos renaixentistes italians. En aquest pati, hi ha una cisterna amb un brocal octogonal de pedra massissa que té gravada una inscripció en llatí i la data 1718. En aquesta inscripció hi figuren els noms dels germans Domènech. És a partir de Joan Domènech i Pedret i de la seua descendència que s’ha anat relacionant tota la documentació que es va trobar a la casa. Durant la Guerra Civil la casa va ser ocupada per la CNT.

Actualment la casa és de l’Ajuntament, i l’edifici acull la seu de l’oficina de turisme municipal i, a les sales nobles restaurades s’hi acullen diverses exposicions temporals, conferències i concerts.

Comentarios
Multimedia Diari