Visibilitzar el paper de les dones marineres mitjançant l'art

«Dones de la mar. Sal a les venes» vol mostrar la tasca de la dona en el món pesquer

13 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 14 noviembre 2021 08:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tot i que sempre s’ha associat la pesca a un ofici masculí, les dones també n’han format part desenvolupant un paper important. Els homes sortien a la mar mentre les dones duien a terme altres tasques també essencials com el transport i venda de peix al mercat o la reparació de xarxes malmeses, entre altres. Per tal de reivindicar la relació entre les dones i el món pesquer, l’Associació Catalana de Dones de la Mar juntament amb el Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita han organitzat l’exposició «Dones de la mar. Sal a les venes».

Mitjançant una sèrie de dibuixos creats per diversos artistes i objectes habituals en l’ofici de la pesca, l’exposició mostra el paper de la dona marinera d’abans i d’ara. Segons explica Àngel Pascual, tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre, d’ençà que es va crear l’Associació Catalana de Dones de la Mar, aquesta ha estat «en contacte amb el museu i han anat fent coses conjuntament. Aquesta és la primera vegada que fem un projecte més gran». Pascual indica que amb aquesta activitat el que es busca és visibilitzar el paper de la dona en el món mariner. «Intentem donar suport a la iniciativa, si parlem del món mariner, les dones hi han estat sempre, Volem reivindicar-les. Elles feien moltes tasques i a més les feines de casa», afegeix el tècnic.

Una conferència titulada «El paper de la dona marinera al llarg del temps» a càrrec de Maribel Cera, presidenta de l’Associació de Dones de la Mar, va donar el tret de sortida a l’exposició que es podrà visitar fins al 12 de desembre. Sobre l’objectiu de reivindicar la dona marinera, Cera explica que «l’exposició posa en valor que les dones sempre han presents. Antigament, el treball era ajudar sobretot a la família i això no està reconegut. Actualment les dones de la mar tenim l’oportunitat de decidir anar a pescar o ser patrones de vaixell, cosa que elles no van poder fer». La presidenta subratlla també la importància del vincle amb el mar a una població tradicionalment pesquera com és Sant Carles de la Ràpita: «Qui més que menys té una dona a la família que ha fet feines com remenadora o pescadora. Estic orgullosa de la feina que hem fet. Volem que l’exposició deixi empremta i que la gent conegui aquestes dones que treballaven molt dur, de sol a sol, amb sofriment, alegria i sempre amb un somriure. La idea és convertir aquesta exposició en itinerant»

Des de l’associació valoren positivament l’exposició i agraeixen la feina que han fet tots aquells que han col·laborat per fer-la possible, com els grups de dibuixants que hi han participat. Tal com explica Cera, aquests «s’han bolcat amb el projecte des del primer moment». La presidenta també indica que hi han participat artistes com Vicenta Comes, pintora de l’Ametlla de Mar, l’artista de Berga Maria Amado o Coni Herrera de Barcelona. «Entre el seu treball i el nostre ha quedat una cosa molt emotiva i bonica», diu Cera.

Comentarios
Multimedia Diari