Vist per a sentència el judici a Paco Gas, acusat de desobediència per l’1-O

Quatre dels cinc agents de la Guàrdia Civil citats com a testimonis no van participar en l’operatiu del referèndum al pavelló de Roquetes

13 mayo 2021 16:17 | Actualizado a 13 mayo 2021 16:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alcalde de Roquetes Paco Gas va ser jutjat ahir acusat d’un delicte de desobediència per haver deixat col·legis per realitzar el referèndum de l’1 d’Octubre, haver-se identificat com a responsable dels centres i dient a les persones com havien de votar. Podria ser inhabilitat. El judici, celebrat al Jutjat penal número 2 de Tortosa, va quedar vist per a sentència.

«No puc acceptar allò que no he fet ni part de les acusacions que s’han fet avui. Va ser el poble que es va organitzar. Vaig fer el que milers de persones van fer: exercir el dret a votar de forma democràtica i pacífica», va declarar l’alcalde Paco Gas en el dret a l’última paraula durant el judici. «Sóc coherent en la ideologia que tinc, aconseguir la independència dels Països Catalans, i què millor que fer-ho que amb un referèndum. Si no, per a què? Estic al servei del meu poble i donant suport a tot el que em vaig comprometre en el programa. Ara s’està alterant el resultat d’unes eleccions. Malgrat la repressió, em mantindré fidel al servei del meu poble».

Gas va acollir-se al dret de no declarar, i va respondre solament les preguntes de la seua advocada, Anna Nadal. «L’alcalde no ha rebut un mandat exprés on digués que activament havia d’impedir el referèndum. Si no hi ha hagut mandat directe ni s’ha acreditat que l’hagi rebut no hi ha cap classe de delicte de desobediència», va declarar en sortir del jutjat.

Per a l’advocada, «s’ha vulnerat el dret de defensa», no s’han complert els terminis, i no hi ha prova de càrrec per un delicte de desobediència. A més, quatre dels cinc agents de la Guàrdia Civil, citats com a testimonis per la Fiscalia, que ahir van declarar de forma telemàtica, van admetre que no van participar presencialment en l’operatiu per aturar el referèndum al pavelló de Roquetes.

La defensa de Gas també va demanar-ne la seua absolució per defectes de forma en la instrucció. Nadal va denunciar «una greu indefensió» perquè la instrucció es va obrir el novembre del 2017 i es va comunicar a principis de 2019. «Durant dos anys ha estat investigat sense saber-ho».

Durant el judici també es van visualitzar com a proves acusatòries una sèrie de vídeos on apareixia l’alcalde. Per al Fiscal, sobre els videos no es pot al·legar manipulació ja que «estan en una xarxa social i té accés qualsevol persona des de qualsevol punta del món». 

El Fiscal va incidir en la comunicació de la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya «per no cedir els espais per a les votacions, a instàncies del Tribunal Constitucional». «Era evident que l’acusat sí havia rebut la notificació. Havia d’haver procedit a tancar el pavelló. Vostè ha volgut evitar saber el que havia de saber. Quan algú decideix desobeir, s’entra al Codi Penal», va expressar el Fiscal a les seues conclusions.

La sentència del cas queda ara en mans de la jutgessa.

Concentració de suport
Com el passat 12 d’abril, ERC va convocar una concentració de suport a la plaça Mossèn Sol per recolzar l’alcalde i acompanyar-lo fins les portes del Jutjat de Tortosa. L’alcalde va agrair el suport dels seus companys de partit i d’altres formacions polítiques que també van recolzar-lo, així com l’Ajuntament de Roquetes. El judici va haver de posposar-se del 12 d’abril fins ahir perquè aquell dia quatre agents de la Guàrdia Civil citats com a testimonis pretenien declarar telemàticament des d’una caserna, en comptes de fer-ho en seu judicial, sense les necessàries garanties processals.

«L’Estat repressor no és capaç d’actuar com les seues pròpies lleis marquen. Va ser la Guàrdia Civil, després d’apallissar-nos a Roquetes i La Ràpita, la que no compleix amb allò que li correspon fer. Els que donen lliçons són els que no les compleixen. Però no ens fan por, seguirem endavant», va declarar Gas just abans d’entrar al jutjat, després de donar les gràcies als presents per tot l’escalf.

Comentarios
Multimedia Diari